Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Trgi so nov teden začeli pozitivno

Trgi so nov teden začeli pozitivno
October 25
06:15 2021

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema davka na nepremične na Kitajskem.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,26 odstotka vrednosti, medtem ko je japonski indeks Nikkei, po objavi slabših poslovnih rezultatov nekaterih domačih družb, izgubil odstotek vrednosti.

Avstralske delnice, so ob rasti cen delnic rudarskih družb, pridobile 0,47 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni korejski borzni indeks Kospi pridobil 0,5 odstotka vrednosti. Vseeno so bili tu dobri dobički uravnoteženi z bolj umirjenimi premiki na trgih v širši Kitajski.

Evergrande začasno preprečil bankrot

Glavni kitajski borzni indeks CSI 300 danes ni spreminjal vrednosti, vseeno pa je nepremičninski indeks upadel za 3 odstotke, medtem ko je indeks Hang Seng iz borze v Hongkongu kljub 2,6 odstotnemu padcu nepremičninskih družb, pridobil 0,18 odstotka vrednosti.

Padec vrednosti nepremičninskih delnic je sledil sobotni objavi kitajske partije, ki je sporočila, da bo v nekaterih regijah v državi uvedla pilotni davek na nepremičnine.

Družba Everegrande, ki se spopada z hudimi težavami pri plačilu dolgov je prejšnji teden v zadnjem trenutku preprečila bankrot, pri čemer so mediji poročali, da so nekateri imetniki njihovih obveznic danes prejeli plačilo.

Poleg težav nepremičninskih družb bo pozornost vlagateljev ta teden usmerjena k objavi poslovnih rezultatov številnih pomembnih družb. Tako bosta danes svoje poslovne rezultate objavili družbi Facebook in banka HSBC. kasneje v tednu pa pridejo na vrsto še drugi težkokategorniki, vključno z Microsoftom, Applom in Alphabetom. O rezultatih bodo poročale tudi banke Deutsche Bank, Lloyds, Kitajska konstrukcijska banka in Nomura.

Rezultati bodo pozorno spremljani po močnem začetku sezone objav zaslužkov v ZDA, kjer so zlasti finančna podjetja prejšnji teden indeksu Dow Jones pomagala doseči nove rekordne nivoje. Tehnološki indeks Nasdaq je sicer v petek izgubil na vrednosti, potem ko so vlagatelje razočarali poslovni rezultati družb Snap in Intel.

Tveganju prijaznejše razpoloženje, ki podpira rast cen delnic, je vplivalo na varne valute, isto pa so storile tudi naraščajoče cene energentov, ki so podprle valute, kot sta avstralski in kanadski dolar.

Dolarski indeks je nazadnje dosegal nivo 93,521 točke, pri čemer je v dnevu upadel za 0,15 odstotka.

Po mnenju analitikov iz družbe CBA trgovalci čakajo na podatek o ameriškem BDP-ju za tretje četrtletje, ki bodo objavljeni v četrtek, pri čemer bi slabši podatki vplivali na vrednost dolarja.

Medtem se trgi še naprej poizkušajo pozicionirati za pričakovano zmanjšanje letošnjega programa spodbud v ZDA in možnostjo zvišanja obrestnih mer do konca leta 2022.

Predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell je v petek dejal, da bi morala banka začeti proces zmanjševanja svoje podpore gospodarstvu z zmanjševanjem obsega nakupov finančnih sredstev, vseeno pa se še ne bi smela dotikati obrestnih mer.

Ko se približuje začetek zmanjševanja podpore, se je donosnost ameriških 10-letnih državnih obveznic povišala in dosega nivo 1,7064 odstotka, kar je bilo največ zadnjih petih mesecih.

Na surovinskih trgih so se danes cene nafte zvišale, pri čemer so podaljšale obdobje rasti iz prejšnjega tedna. Ameriška proizvodnja nafte je medtem dosegla najvišje nioje v zadnjih sedmih letih, saj je ob močnem povpraševanju po vsem svetu ponudba ostala omejena.

Cena nafte znamke Brent se je povišala za 0,88 odstotka, na 86,28 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte povišala za 1,11 odstotka na 84,69 dolarja za sod.

Cena zlata se je povišala za 0,3 odstotka na 1797 dolarjev za unčo, kar je posledica naraščajoče zaskrbljenosti trgov glede inflacije.

Bitcoin, še eno od sredstev, ki ga pogosto opisujejo, kot varovanje pred inflacijo, je nazadnje dosegalo ceno 61.901 dolarjev, kar je bilo 1,6 odstotka več od končnih nivojev v prejšnjem tednu, ko je valuta ob burnem trgovanju dosegla novo rekordno vrednosti pri ceni 67.016 dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles