Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so nov teden začeli umirjeno

Trgi so nov teden začeli umirjeno
February 12
08:47 2018

Azijski delniški trgi so v ponedeljek končno dosegli nekaj, kar bi lahko označili za mirnost, na vrednosti pa so pridobile tudi terminske pogodbe S&P, kljub temu, da so globalni vlagatelji zaradi nevarnosti naraščajoče inflacije v ZDA prejšnji teden sprožili veliko razprodajo.

Najširši azijski indeks družbe MSCI je tako danes pridobil 1 odstotke vrednosti, potem ko je prejšnji teden izgubil 7,3 odstotka vrednosti. Tako Južnokorejski kot kitajski glavni borzni indeks sta zrasla za 1,2 odstotka, medtem ko so bili japonski borzni trgi zaradi praznikov zaprti.

Vseeno pa je relativno oster padec terminskih pogodb za ameriške obveznice danes nakazal, da je še prezgodaj, da bi se nevarnost glede volatilnosti že končala.

Indeksa Dow Jones in S&P 500 že več kot 10 odstotkov nižja od rekordnih nivojev

"Močno povečanje tržnih vzvodov se je v trenutku delno odmrznilo in se spremenilo v nekaj veliko bolj široko zasnovanega," je dejal Chris Weston iz posredniške družbe IG. "Lahko bi trdili, da so na trgih v ZDA sedaj gonilna sila obveznice in bodo to ostale tudi v prihajajočem tednu."

Še posebej zanimivi bodo podatki o cenah življenjskih potrebščin v ZDA, ki bodo objavljeni sredo, sploh glede na to, da je strah pred hitrejšo inflacijo in s tem agresivnejšim višanjem obrestnih mer to, kar je sprožilo zadnji padec vrednosti delnic na globalni ravni.

Povprečne napovedi za rast cen življenjskih potrebščin napovedujejo upočasnjevanje na 1,9 odstotka na letni ravni, predvsem zaradi učinka visoke osnove iz januarja leta 2017, medtem ko naj bi se osrednja inflacija nekoliko znižala na 1,7 odstotka.

Podatki, ki bi dosegli pričakovanja ali bili nižji od njih, bi bili za trge veliko olajšanje, medtem ko bi podatki nad pričakovanji lahko prestrašili vlagatelje, dvignili donose obveznic in znižali cene delnic.

Vrnitev volatilnosti

Referenčni borzni indeks S&P 500 je prejšnji teden izgubil 5,2 odstotka vrednosti, kar je največji tedenski padec vrednosti po januarju leta 2016. Kar 96 delnic, ki kotirajo na omenjenem indeksu pa je glede na svoje letne viške izgubilo več kot 20 odstotkov vrednosti.

V Aziji je glavni Hongkonški borzni indeks prejšnji teden izgubil skoraj 10 odstotkov vrednosti, medtem ko je japonski Nikkei padel za 8,1 odstotka, južnokorejski Kospi pa je padel za 6,4 odstotka.

Donosi na ameriške desetletne državne obveznice so se pri nivoju 2,885 odstotka približali štiriletnim viškom. Vzpon donosa je prejšnji teden ponudil nekaj podpore dolarju, vseeno pa so špekulanti v ponedeljek spet večinoma stavili, da bo valuta spet izgubljala na vrednosti.

Evro je v primerjavi z dolarjem danes pridobil 0,5 odstotka vrednosti in se ustalil pri nivoju 1,2288 dolarja, vseeno pa je enotna valuta prejšnji teden proti dolarju izgubila 1,8 odstotka vrednosti.

Surovine so danes pridobile nekaj od nedavnih izgub, tako je cena zlata zrasla za 0,6 odstotka na 1323,88 dolarja za unčo. Surova nafta znamke Brent je pridobila 59 centov in dosegla ceno 63,38 dolarja za sod, medtem ko je ameriška lahka nafta dosegla ceno 59,88 dolarja sod.

Nafta znamke Brent je prejšnji teden izgubila skoraj 9 odstotkov vrednosti, medtem ko je ameriška lahka nafta zabeležila 10 odstoten padec vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce