Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so nov teden začeli v rdečem

Trgi so nov teden začeli v rdečem
September 30
07:00 2019

Azijske delnice vključno s kitajskimi so v ponedeljek izgubile na vrednosti, saj je ameriška administracija objavila, da razmišlja o črtanju kitajskih družb iz kotiranja na ameriških borzah.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je tako danes upadel za 0,55 odstotka, nižje pa naj bi ob odprtju borze začeli tudi evropski delniški indeksi.

Pred začetkom dolgih počitnic je glavni kitajski borzni indeks izgubil 0,1 odstotka vrednosti in se skoraj ni odzval na pomisleke v zvezi z najnovejšimi napetostmi med ZDA in Kitajsko, ki so v petek vrednost indeksa Nasdaq znižale za več kot odstotek.

Tvegana sredstva so v petek prejela udarec potem, ko je bilo objavljeno, da Trumpova uprava razmišlja o novi taktiki finančnega pritiska na Peking, ki vključuje možnost ukinitve kotiranja kitajskih družb na ameriških borzah. Poročilo je poskrbelo za visok upade vrednosti delnic kitajskih družb, ki kotirajo na ameriških borzah, pri čemer je vrednost Alibabe upadla za 5,15 odstotka, medtem ko so delnice družbe JD.com izgubil 5,95 odstotka vrednosti.

Svetovni trgi nad gladino po optimističnih novicah o trgovinskih pogajanjih

Zaskrbljenost glede takšnega stopnjevanja napetosti je škodila japonskemu indeksu Nikkeiju, ki je upadel za 0,9 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe za ameriške delnice danes pridobile 0,35 odstotka vrednosti.

Trgovanje na kitajskih trgih je bilo danes pred dolgim odmorom zaradi praznikov mirno. S kitajskimi delnicami se bo ta teden trgovalo samo v danes, saj bo praznik države trajal vse do 7. oktobra.

Raziskave o kitajski proizvodnji so medtem v ponedeljek poskrbele za mešane rezultate, ki kažejo na trajno šibkost izvoza in presenetljivo izboljšanje kazalnikov domače potrošnje, izjava kitajske centralne banke pa namiguje na dodatne spodbujevalne ukrepe.

Medtem naj bi bila po besedah dveh virov izključitev kitajskih podjetij iz ameriških borz, del širših prizadevanj za omejevanje ameriških naložb v kitajska podjetja. Kljub poročanju pa naj bi vir iz ameriškega finančnega ministrstva dejal, da ZDA trenutno nimajo načrta za ustavitev kotiranja kitajskih družb na ameriških borzah.

Ameriški podatki so v petek pokazali, da se je potrošnja v avgustu za malenkost dvignila, medtem ko so poslovne naložbe ostale šibke. Industrijska proizvodnja na Japonskem in v Južni Koreji, je upadla za več od pričakovanj, kar je podkrepilo težave obeh držav povezane s trgovinsko vojno.

Na valutnih trgih je vrednost evra v primerjavi z dolarjem vztrajala pri nivoju 1,0932 dolarja, kar je blizu najnižjih nivojev v zadnjih 28 mesecih, kar je posledica slabe gospodarske rasti.

Cene nafte so se znižale a vseeno niso dosegle najnižjih nivojev iz prejšnjega tedna. Terminske pogodbe za nafto znamke Brent so tako upadel za 0,36 odstotka na 61,64 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,14 odstotka na 55,83 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce