Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so nov trgovalni teden začeli z padanjem na vrednosti

Trgi so nov trgovalni teden začeli z padanjem na vrednosti
July 29
06:15 2019

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z padcem vrednosti, saj trgi z zaskrbljenostjo odštevajo dneve do verjetnega znižanja ameriških obrestnih mer ta teden, veliko pa je odvisnega od tega ali bodo pri Ameriški centralni banki signalizirali dodatna znižanja v prihodnosti.

Ta teden se bodo hkrati v Šanghaju sestali ameriški in kitajski trgovinski pogajalci, na prvih pogovorih v živo od kar je prišlo na srečanju G20 prejšnji mesec do premirja. Vseeno so pričakovanja za preboj v pogovorih nizka.

Podatki objavljeni konec tedna so pokazali, da so se dobički kitajskih industrijskih podjetij v juniju zmanjšali, kar je vzbudilo zaskrbljenost, da bo trgovinska vojna znižala gospodarsko rast.

"Ostajamo previdno optimistični, da se lahko obe strani dogovorita o ozkem sporazumu, ki bo zaobjel pomembna trgovinska vprašanja, kot so zahteve ZDA po povečanju izvoza," so sporočili analitiki pri družbi Barclays. "Vseeno smo skeptični glede možnosti za dosego širšega sporazuma, ki vključuje bolj zahtevna vprašanja povezana z nacionalno varnostjo."

Alphabet in Amazon z višjimi prihodki, a bliža se preiskava v njuno poslovanje

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic brez Japonske se je ob nizkem volumnu trgovanja znižal za 0,4 odstotka. Glavni japonski borzni indeks Nikkei je padel za 0,5 odstotka, indeks Shanghai Composite pa je upadel za 0,2 odstotka.

Terminske pogodbe na obrestne mere trenutno v ceni že v celoti vključujejo četrt odstotno znižanje ameriških obrestnih mer, pri čemer je možnost za pol odstotni rez le neznatna. Pomembnejše od tega bo kako bo banka svojo politiko zastavila za prihodnost, glede na to, da trgi v prihodnjem letu predvidevajo približno 100 bazičnih točk rezov obrestnih mer.

"Sporočila bodo ključnega pomena, saj bodo trgom pomagala ugotoviti ali gre pri znižanju obrestne mere le za "zavarovanje", ali pa se FED loteva polne politike sproščanja, kot jo trenutno predvidevajo trgi," je dejal direktor družbe NAB, Tapas Strickland.

Opozoril je, da bi lahko dobra rast ameriškega gospodarstva v drugem četrtletju, objavljena prejšnji teden podprla tiste pri centralni banki, ki si prizadevajo za le enega ali dva reza obrestnih mer.

"Gospodarstvo v ZDA ostaja najmanj umazana kratka majica v globalni košarici za perilo. V odgovor na podatke se je vrednost dolarja precej okrepila," je dejal Strickland.

Dolar je tako v primerjavi z košarico najpomembnejših svetovnih valut z vrednostjo 98,01 točke dosegel najvišji nivo v zadnjih dveh mesecih. Evro je v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 1,1133 dolarja, kar je bilo nekoliko več od najnižjih nivojev v zadnjih dveh letih doseženih prejšnji teden, medtem ko je dolar v primerjavi z jenom nekoliko izgubil in dosega nivo 108,48 jena.

Dolar je dobil pomoč tudi iz strani ekonomskega svetovalca Bele hiše Larryja Kudlowa, ki je v petek dejal, da administracija Trumpa "izključila" možnost intervencije za znižanje njegove vrednosti.

Cena zlata se je povišala za 0,3 odstotka na 1422,55 dolarja za unčo, kar je posledica nizkih globalnih donosov obveznic.

Cene nafte so med zgodnjim trgovanjem upadale pod pritiskom običajne zaskrbljenosti glede prevelike ponudbe in upočasnjenega svetovnega povpraševanja.

Cena nafte Brent se je znižala za 23 centov na 63,23 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 8 centov na 56,12 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce