Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi ob slabšem razpoloženju niso podirali novih rekordov

Trgi ob slabšem razpoloženju niso podirali novih rekordov
November 29
07:13 2019

Azijske delnice so v petek izgubile na vrednosti, kar je svetovni borzni indeks popeljalo stran od poti k najvišjim nivojem v zgodovini, saj so se vlagatelji bali, da bo novi ameriški zakon, ki podpira samostojnost Hong Konga, zavrl prizadevanja za končanje kitajsko-ameriške trgovinske vojne.

Indeks družbe MSCI, ki sledi delnicam v 49 državah sveta je tako danes upadel za 0,39 odstotka na 548,48 točke, kar je bilo manj kot 0,4 odstotka stran od rekordnih nivojev doseženih januarja lani.

Medtem je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske danes upadel za več kot 1 odstotek. Največ so z 2 odstotkoma izgubile delnice v Hong Kongu, Južnokorejske delnice so upadle za 1,4 odstotka, medtem ko je glavni japonski borzni indeks Nikkei izgubil 0,5 odstotka vrednosti.

Trgi pozitivno po spodbudnih novicah o trgovinskem dogovoru med ZDA in Kitajsko

Kitajski indeks CSI 200 je dan pred objavo poročila o proizvodni dejavnosti upadel za 1,3 odstotka. Po mnenju analitikov bo sicer poročilo za november pokazalo še sedmo zaporedno mesečno krčenje proizvodnje.

Trgi so se znašli v negotovosti glede tega, kako bodo ameriški trgi dojemali najnovejši spopad med Washingtonom in Pekingom glede Hong Konga. Trgovalci na Wall Streetu bodo danes spet začeli s trgovanjem po včerajšnjem praznovanju zahvalnega dneva. Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so sicer med azijskim trgovanjem upadle za 0,3 odstotka.

Kitajska je sicer ZDA v četrtek opozorila, da bodo v odgovor na ameriško zakonodajo, ki podpira protivladne protestnike v Hong Kongu sprejela "odločne ukrepe".

Anthony Chan iz družbe Union Bancaire Privée v Hong Kongu je dejal, da so trgi še naprej previdni, zlasti ko se bliža konec leta.

"Še vedno obstaja pritisk navzdol na prihodke. Zato bi lahko v času negativnih geopolitičnih novic, nekateri želeli prodati svoja sredstva in si zagotoviti varnejšo naložbo," je dejal.

Vseeno pa vlagatelji na splošno stavijo, da ameriška zakonodaja kljub manjšemu škodovanju razpoloženju, na koncu ne bo ovirala napredek v trgovinskih pogajanjih med ZDA in Kitajsko.

Na valutnih trgih so glavne valute vztrajale v tesnih okvirjih. jen je tako proti dolarju trgoval pri nivoju 109,46 dolarja, kar je bilo blizu najvišjih nivojev v zadnjem mesecu. Evro je v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 1,1009 dolarja in že celotni teden vztraja v zelo tesnem okvirju.

Cene nafte se v petek skoraj niso spremenile, vseeno pa so v novembru na dobri poti k eni od najboljših mesečnih predstav v zadnjem času, saj je nafta znamke Brent v tem času pridobile skoraj 5,5 odstotka vrednosti, kar je največ po letošnjem aprilu.

Ameriška lahka nafta je danes skoraj ohranila nivoje in jo je moč kupiti po ceni 58,06 dolarja za sod. Cena ameriške nafte se je v tem mesecu povzpela za več kot 7 odstotkov.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce