Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi ob zaskrbljenosti glede tehnološkega sektorja spet v rdečem

Trgi ob zaskrbljenosti glede tehnološkega sektorja spet v rdečem
November 21
08:39 2018

Razprodaja na Wall Streetu se je nadaljevala tudi v torek, k padcu tečajev pa so najbolj pripomogle padajoče cene nafte in tehnoloških delnic. Indeks Dow Jones je tako včeraj padel za 2,2 odstotka, za kar so odgovorne predvsem delnice Appla, ki so izgubile skoraj 5 odstotkov vrednosti.

Širši indeks S&P 500 je padel za 1,8 odstotka, medtem ko je indeks Nasdaq z 1,7 odstotno izgubo padel na najnižjo raven po februarju. Na drugi strani so se cene nafte znižale za skoraj 7 odstotkov in se ustalile blizu najnižjih ravni v zadnjem letu.

Kaj stoji za padci?

Connor Campbell iz družbe Spreadex je razprodajo opisal kot "makroekonomski prometno nesrečo, z strahovi povezanimi z Brexitom, ameriško-kitajsko trgovinsko vojno in nadaljevanjem hude odprodaje delnic v ameriškem tehnološkem sektorju, kar je povzročilo absolutno razdejanje".

ZDA so mnenja da Kitajska ni spremenila svojih nepoštenih trgovinskih praks

Dogajanje hkrati odraža zaskrbljenost zaradi upočasnitve svetovne rasti je dejal Nariman Behravesh iz družbe IHS Markit. V ZDA je sicer robustno gospodarstvo do sedaj večinoma borzne trge zaščitilo pred tem skrbmi. A sedaj mnogi vlagatelji po besedah Behravesha pričakujejo, da bo zagon zaradi davčnih olajšav in povečanja javne porabe oslabel.

"Ti stimulacijski ukrepi bodo do konca leta 2019 oziroma začetka leta 2020 presahnili, ameriško gospodarstvo pa se bo pridružilo drugim, ki so v zadnjem času krepko izgubila na zagonu," je dejal.

Kaj je vlagatelje prestrašilo v torek?

Delnice ameriških trgovcev so navzdol poslali šibki poslovni rezultati in napovedi, pri čemer so največ izgubile delnice Targeta (-10%), medtem ko so delnice družbe Kohl izgubile 9 odstotkov, Walmartove pa so dan zaključile 3 odstotke nižje.

Analitiki pri banki Goldman Sachs so cenovno tarčo za Applove delnice s 209 dolarjev znižali na 182, za kar so okrivili šibko povpraševanje na Kitajskem v poznem poletju in močnejši ameriški dolar.

Kakšen vpliv bo imelo dogajanje na globalni ravni?

Ameriški trgi so se pridružili padcem na borzah v Evropi. V Londonu je tako indeks FTSE 100 padel pod 7000 točk, indeks DAX v Frankfurtu je padel za 1,5 odstotka, medtem ko je Pariški CAC 40 dan zaključil 1,2 odstotka nižje.

Pri IHS Markitu so dejali, da tržna nihanja začenjajo škodovati poslovnemu razpoloženju in kapitalski porabi. Vseeno pa naj bi ostal učinek na porabo potrošnikov še posebej v ZDA zaenkrat majhen.

Pri družbi so zapisali: "To ne pomeni, da je gospodarstvo izolirano od gibanj na borznih trgih, temveč, da se od potrošnikov pričakuje, da bodo še naprej trošili, dokler ti premiki ne bodo preveč načeli zaupanje, zaposlovanje in dohodke."

Kaj bo ustavilo padce?

Odkar so se pretresi na trgih v oktobru začeli so trije veliki ameriški borzni indeksi v veliki meri izgubili vse dobičke ustvarjene v zadnjem letu.

Cene nafte so prav tako glede na vrhove že izgubile 30 odstotkov vrednosti. Včeraj se je nafta znamke Brent pocenila za 6,5 odstotka na 62,58 dolarja, medtem ko je ena lahke ameriške nafte upadla za 6,8 odstotka na 53,41 dolarja za sod.

Hand Redeker iz banke Morgan Stanley je dejal: "Za stabilizacijo ameriškega trga delnic bo moral ostali svet pokazati boljšo rast, ali pa bo morala FED zavzeti bolj zmerni položaj."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce