Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Trgi optimistični glede okrevanja svetovnega gospodarstva

Trgi optimistični glede okrevanja svetovnega gospodarstva
March 15
06:45 2021

Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti, medtem ko so donosi na ameriške državne obveznice gibali blizu trinajstmesečnega viška. Vse večji obseg cepljenja proti kitajski kugi v ZDA in nekaterih drugih državah je vzpodbudil bikovsko razpoloženje na trgih, kljub temu, da so vlagatelji previdni glede ključnih politih centralnih bank, ki bodo svoje nadaljnje poteze vključno z FED objavile v tem tednu.

Terminske pogodbe za ameriški delniški indeks S&P 500 so danes pridobile 0,2 odstotka vrednosti in trgujejo le malo pod rekordnimi nivoji, medtem ko je japonski borzni indeks Nikkei danes pridobil 0,3 odstotka vrednosti.

Trendu niso sledile delnice na Kitajskem, ki so kljub dobrim gospodarskim podatkom izgubile na vrednosti.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,2 odstotka vrednosti, pri čemer je najvišjo rast zabeležil delniški indeks v Hongkongu.

Letalska družba Cathay Pacific je lani zabeležila rekordno izgubo

"Večina udeležencev na trgu in oblikovalcev politik je bila presenečena nad hitrostjo okrevanja. Po naših ocenah bo ameriško gospodarstvo do konca trenutnega četrtletja doseglo raven proizvodnje pred kitajsko kugo," je dejal Četan Ahja iz banke Morgan Stanley v New Yorku.

"Fiskalna politika je naredila več kot le zapolnitev proizvodne luknje. Transferji gospodarstvom so že presegli dohodke izgubljene v recesiji. Medtem ko ponovno odpiranje poslovanja vse bolj pridobiva na zagonu, se trg dela močno krepi."

Vlagatelji so medtem zaskrbljeni, da bi najnovejši ameriški paket trošenja v vrednosti neverjetnih 1,9 bilijona dolarjev, kar predstavlja kar 8 odstotkov celotnega BDP-ja države, sprožil močno rast inflacije - v škodo obveznic, zlasti v času, ko so njihovi donosi tako nizki.

Naraščajoča inflacijska pričakovanja bi lahko FED privedla do signalizacije, da bodo začeli dvigovati obrestne mere prej, kot je bilo pričakovano.

Donos na ameriške desetletne državne obveznice je znašal 1,628 odstotka, kar je blizu najvišjih nivojev po lanskem februarju.

Poleg nadaljnjega ameriškega gospodarskega optimizma in povečanih pričakovanj glede ponudbe dolga po spodbujevalnih ukrepih, je občutek nelagodja povečan zaradi dejstva, da je FED podaljšala nujno regulativno lajšanje, tako imenovanega "razmerja dodatnega vzvoda" (SLR).

Zaradi višjih donosov ameriških obveznic je dolar proti drugim glavnim svetovnim valutam pridobival na vrednosti.

Evro je tako proti dolarju upadel na nivo 1,1947 dolarja, medtem ko je japonski jen dosegal nivo 109,12 jena za dolar.

Vrednost kriptovalute Bitcoin se je znižala na 58.742 dolarjev, kar je bilo precej pod rekordnimi 61.781 dolarji iz sobote, saj so se pojavila poročila, da je visoki uradnik indijske vlade dejal, da bo Delhi predlagal zakon o prepovedi uporabe kriptovalut, bi bo kaznovala vsakogar v državi, ki bi trgoval ali zgolj posedoval takšna sredstva

Cene nafte je podprlo znižanje proizvodnje večjih proizvajalcev nafte in optimizem glede okrevanja povpraševanja, medtem, ko je svetovno gospodarstvo na poti k temu, da is opomore po pandemiji kitajske kuge.

cena nafte znamke Brent se je povišala za 0,51 odstotka na 69,63 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles