Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Trgi ostajo še naprej zelo vroči

Trgi ostajo še naprej zelo vroči
January 29
08:20 2018

Azijske delnice so danes nadaljevale s svojim trendom rasti, sredi dobrih poročil o prihodkih podjetij in močni svetovni gospodarski rasti, medtem ko je ameriški dolar poizkusil pridobiti nekaj vrednosti nazaj, sredi pritožb Bele hiše nad nepoštenimi trgovinskimi praksami svojih konkurentov.

Najširši azijski borzni indeks družbe MSCI je tako pridobil 0,4 odstotka vrednosti in zrasel še 12 trgovalno sejo zapore. V letošnjem letu je tako pridobil že 8 odstotkov vrednosti.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei, je zaradi padca vrednosti jena zrasel za 0,5 odstotka, medtem ko so Južnokorejske delnice dosegle nove rekordne nivoje. Hongkonški borzni indeks Hang Seng je pridobil 0,5 odstotka vrednosti. Gre za najbolj dobičkonosni indeks v letošnjem letu, saj je zrasel že za več kot 11 odstotkov, sledi pa glavni kitajski indeks blue čipov, ki je letos pridobil 9 odstotkov vrednosti, čeprav je v ponedeljek izgubil na vrednosti.

Ameriška gospodarka rast nekoliko nižja od pričakovanj

Tudi delnice na Wall Streetu nadaljujejo s svojim pohodom navzgor. Indeks Dow Jones je tako samo prejšnji teden pridobil 2,08 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je zrasel za 2,22 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 2,31 odstotka vrednosti.

Četrtletna rast dobičkov podjetij, ki kotirajo na indeksu S&P 500 je po podatki analitikov ocenjena na 13,2 odstotka, kar je bolje od 12 odstotkov napovedanih v začetku leta. Od 133 podjetij, ki kotirajo na indeksu jih je kar 80 odstotkov preseglo svoje napovedi.

Dodatnih 36 odstotkov družb iz indeksa S&P 500 bo o svojih dosežkih poročalo ta teden, med njimi pa bodo tudi težkokategorniki, kot so Apple, Alphabet, Facebook, Microsft in Amazon.

Besede štejejo

Rast donosov na ameriške obveznice medtem ni bila dovolj, da bi spodbudila rast vrednosti ameriškega dolarja, ki je v primerjavi z drugimi pomembnimi valutami padel na najnižje nivoje v zadnjih treh letih, kar so predstavniki ameriških oblasti pozdravili.

Ameriški predsednik Donald Trump je sicer nekaj od izgube vrednosti poizkušal nadoknaditi, vendar je bila škoda takrat že narejena. Tako je v nedeljskem intervjuju dejal, da se bo soočil z Evropsko Unijo pri tem, kar je imenoval za "zelo nepošteno" trgovinsko politiko do ZDA.

"Besede so v trgovinskem svetu zelo pomembne," je dejal strateški svetovalec pri Deutsche Banke, George Saravelos. "ZDA se ponovno ukvarjajo s politiko šibkega dolarja, podobno kot v obdobju 1994-95." To se je dogajalo, medtem ko se je vsota trgovinskih in naložbenih tokov v ZDA zmanjševala. Nasprotno se dogaja v evrskem območju, kjer je nemško izvozno naravnano gospodarstvo poganjalo vedno večji presežek na tekočem računu.

"Za letošnje leto še vedno napovedujemo razmerje med evrom in dolarjem v višini 1,30," je sklenil Savarelos.

Evro je sicer ponedeljek začel z unovčevanjem dobičkov saj je padel na nivo 1,2393 dolarja za evro, medtem ko je prejšnji teden dosegel triletni višek pri nivoju 1,2538 dolarja.

Padec vrednosti dolarja je izzval rast vrednosti številnih surovin, zlato je tako pri ceni 1348,1 dolarja za unčo doseglo najvišji nivo v zadnjih 17 mesecih. Cene nafte so se povzpele na najvišje nivoje v zadnjih treh letih. Tako je bilo treba za sod nafte znamke Brent odšteti 70,4 dolarja, medtem ko je stal sod lahke ameriške nafte 66,32 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles