Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti

Trgi so po padcih našli nekaj stabilnosti
September 17
05:41 2021

Azijske delnice so v petek po izgubah v začetku tedna stabilizirale, vseeno pa je dogajanje na Kitajskem in pomisleki glede svetovne gospodarske rasti vplivali na razpoloženje vlagateljev, medtem ko se je ameriški dolar gibal v bližini najvišjih nivojev v zadnjih treh tednih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske si je opomogel od zgodnjih izgub a v tednu še vedno beležil padec vrednosti v višini 2,7 odstotka.

Hongkonški indeks Hang Seng je danes pridobil 0,5 odstotka vrednosti potem ko je včeraj dosegel najnižje nivoje v zadnjih 10 mesecih. Glavni razlog je v končanju sage okrog skupine China Evergrande, ki je močno vznemirila vlagatelje.

Delniški trgi v ZDA cvetijo, kitajski pa padajo

Delnice razvijalca nepremičnin v težavah so danes izgubile nadaljnjih pet odstotkov vrednosti.

Avstralske delnice so danes izgubile 1,03 odstotka vrednosti, saj je padec cen železove rude vplival na velike rudarske družbe v državi. Glavni kitajski delniški indeks je medtem pridobil 0,26 odstotka vrednosti, glavni japonski borzni indeks Nikkei pa je pridobil 0,42 odstotka vrednosti in se ponovno približal najvišjim nivojem v zadnjih 31 letih, doseženih v ponedeljek.

Terminske pogodbe za ameriški delniški indeks S&P 500 so danes izgubile 0,6 odstotka vrednosti.

"Gledamo trge, ki so še vedno nervozni, vseeno pa se razpoloženje še ni sprevrglo v popolnega medveda," je dejal Kyle Rodda iz družbe IG.

Kitajski gospodarski podatki objavljeni v začetku tedna kažejo, da se bo rast na Kitajskem v drugi polovici letošnjega leta upočasnila, medtem ko analitiki za tretje četrtletje pričakujejo tudi manjši odboj rasti v ZDA.

Medtem ko so analitiki odvrnili pričakovanja, da bo Ameriška centralna banka svoje nakupe premoženja začela zmanjševati že od novembra dalje, pa je verjetnost letošnjega začetka zmanjševanja spodbud zmanjšala podporo za nakupe tveganih finančnih sredstev.

To je hkrati pomenilo, da močni podatki o maloprodaji v ZDA, po seriji slabših podatkov od pričakovanj niso uspeli okrepiti zanimanja za ameriške lastniške vrednostne papirje. Vsak dvig razpoloženja med vlagatelji je izničila rast donosov obveznic in dolarja, ki sta pritiskala na tehnološke delnice in izvozna podjetja.

Donos merodajnih desetletnih zakladnic se je tako povišal na 1,33378 odstotka, medtem ko je dolar v primerjavi z košarico drugih pomembnih valut pridobil 0,04 odstotka vrednosti.

Indeks Dow Jones je včeraj izgubil 0,18 odstotka vrednosti, indeks S&P 500 je upadel za 0,16 odstotka, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 0,13 odstotka vrednosti, k čemur so najbolj pripomogle delnice Amazona.

Cena zlata se je v petek malenkostno dvignila in dosega 1755,03 dolarja za unčo, potem ko je v četrtek upadla na najnižje nivoje v zadnjem mesecu, saj so plemeniti kovini škodovali višji donosi obveznic.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 0,26 odstotka na 75,53 dolarja za sod, medtem ko se je cena ameriške lahke nafte znižala za 0,22 odstotka na 72,45 dolarja za sod. Obe ceni se sicer še vedno gibljeta tik pod najvišjimi nivoji od začetka avgusta.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles