Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi po treh zaporednih dneh izgub spet v zelenem

Trgi po treh zaporednih dneh izgub spet v zelenem
September 10
06:19 2020

Azijski delniški trgi so v četrtek prekinili najdaljšo serijo izgub po februarju in sledili včerajšnji rasti delniških indeksov na Wall Streetu. Vseeno je bilo trgovanje z valutami, surovinami in obveznicami umirjeno, kar kaže na to, da ostajajo vlagatelji glede obetov še naprej previdni.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske, je danes pridobil 0,5 odstotka vrednosti in se oddaljil od najnižjih nivojev v zadnjem mesecu, doseženih včeraj.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tudi pridobil 0,5 odstotkam, na vrednosti pa so pridobili tudi kitajski borzni indeksi. Hkrati se je vrnil pritisk na cene nafte, kar je posledica šibkega povpraševanja, ki je znanilec nižje svetovne rasti.

Prek noči se je začasno zaustavilo tudi okrevanje rasti vrednosti tveganih valut, saj trgovalci z valutami čakajo na četrtkovo objavo Evropske centralne banke, ki bo služila kot usmeritev za naslednje premike evra, dolarja in širšega trga.

Včeraj je na Wall Streetu tehnološki indeks Nasdaq dosegel največji dnevni porast vrednosti v več kot štirih mesecih in pridobil 2,7 odstotka s čemer je ustavil razprodajo tehnoloških delnic v zadnjih treh trgovalnih sejah.

Ameriške tehnološke delnice še naprej izgubljajo na vrednosti

Podjetja, katerih delavci delajo od doma, kot sta Facebook in Alpahbet so pridobivali na vrednosti, medtem ko so delnice Tesle po hudih izgubah včeraj pridobile 11 odstotkov vrednosti.

Indeks Dow Jones je pridobil 1,6 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks S&P 500 zrasel za 2 odstotka, skladno z rastjo pa so se prodajale tudi obveznice. Donos referenčnih desetletnih ameriških obveznic se je zvišal za dve bazični točki na 0,71 odstotka.

Premiki na trgu

Odboj na trgih lastniških vrednostnih papirjev je zaustavil ostro razprodajo, ki je pokazala na krhkost trenda rasti med katerim se je vrednost indeksa Nasdaq glede na najnižje vrednosti v marcu povišala za 70 odstotkov.

"Gre za dvorezen meč," je dejal Oriano Lizza in družbe CMC Markets v Singapurju, saj se morajo mali vlagatelji, ki so imeli velik uspeh na poti navzgor sedaj soočati z bolj težavnim okoljem.

"Od tod izvira veliko prestrašenosti," je dejal. "Struktura trga je trenutno premaknjena... s finančnimi spodbudami in najvišjimi tržnimi nivoji v zgodovini - ljudje nimajo referenčne točke."

Odločitev Evropske centralne banke o novih političnih usmeritvah bo objavljena kasneje danes, nato pa bo imela svojo tidkovno konferenco tudi predsednica banke Christine Lagarde.

V začetku tedna se je pojavila zaskrbljenost, da je banka zaskrbljena zaradi nedavnega dviga vrednosti evra, kar bi lahko povečalo pritisk na enotno valuto.

Vseeno pa so upi na izboljšanje gospodarskih napovedi po poročanju Bloomberga, da bodo gospodarske napovedi ECB od junija na splošno stabilne vrednost evra glede na dolar ohranile pri nivoju 1,817 dolarja.

Na surovinskih trgih je nafta oddala nekaj včerajšnjih dobičkov, saj se je med vlagatelji pojavila zaskrbljenost, saj se je obseg ameriških naftnih rezerv prejšnji teden namesto napovedanega zmanjšanja povišal.

Terminsek pogodbe za nafto znamke Brent so padle za 0,4 odstotka na 40,63 dolarja za sod, medtem ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,6 odstotka na 37,82 dolarja za sod. Cena zlata je bila pri 1943 dolarjih za unčo, stabilna.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce