Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so poslovali pozitivno, britanski funt krepko navzdol

Trgi so poslovali pozitivno, britanski funt krepko navzdol
July 30
06:11 2019

Azijske delnice so v torek pridobile na vrednosti, medtem ko se vlagatelji v delnice pripravljajo na pričakovano znižanje ameriških obrestnih mer v tem tednu, britanski funt pa se je znižal na najnižje nivoje v zadnjih 28 mesecih, saj se je povečala zaskrbljenost glede Brexita brez dogovora z EU.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,35 odstotka vrednosti. Glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite je pridobil 0,7 odstotka.

Tudi avstralske delnice so pridobile enak odstotek in se pri tem dotaknile novih rekordov, k čemur so največ prispevale delnice rudarskih družb, medtem ko so včeraj za rast poskrbele delnice tehnoloških družb.

Trgi so nov trgovalni teden začeli z padanjem na vrednosti

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je prav tako zrasel za 0,7 odstotka, pri čemer je pokazal le malo reakcije na odločitev Japonske centralne banke, da pusti svojo denarno politiko, kot pričakovano nespremenjeno. Pri banki so dodali, da bodo ukrepe za lajšanje sprejeli "brez oklevanja", če bo gospodarsko izgubilo zagon pri doseganja ciljne dvoodstotne letne inflacije.

Ameriška centralna banka bo danes začela svojo dvodnevno sejo, na kateri naj bi po pričakovanjih znižali obrestne mere za 25 bazičnih točk. Če bo do tega res prišlo, bi bilo to prvo znižanje obrestnih mer banke v zadnjem desetletju.

Potencialno lajšanje denarne politike iz strani Fed je bilo v zadnjem času ključni dejavnik za bikovski trg, ki ga vodijo svetovni vrednostni papirji, zlasti ameriške delnice, ki so v zadnjem mesecu dosegle nove rekordne nivoje.

"Vse do sedaj je bilo mnogo udeležencev na trgu raje ob strani, medtem ko so trgi že upoštevali verjetnost znižanja obrestnih mer Fed-a," je dejal ekonomist iz družbe SMBC Nikko Securities, Kota Hirajama. "A z odločitvijo Fed-a, ki je vse bližje se zdi, da postajajo nekateri vlagatelji vse bolj pogumni in se odločajo za nakupe."

Nekaj pozornosti so pritegnila tudi trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko, ki naj bi se danes začela v Šanghaju, vseeno pa so pričakovanja glede napredka na dvodnevnem srečanju nizka, saj trgi upajo zgolj na to, da bosta obe strani opredelili zaveze glede potez "dobre volje".

Na valutnih trgih se je vrednost britanskega funta še naprej niža, v primerjavi z dolarjem je tako upadel na nivo 1,2164 dolarja, kar je najmanj po marcu leta 2017.

Indeks dolarja je v primerjavi z košarico šestih glavnih valut skočil odtenek višje na 98,106 točke, kar je zelo blizu dvomesečnih vrhov. Evro je v primerjavi z dolarjem ohranil včerajšnji nivo in je vreden 1,1143 dolarja.

Cene surove nafte so spet zrasle, saj je višji ameriški BDP od pričakovanj okrepil obete za porabo nafte iz strani največjega gospodarstva na svetu. Cena soda nafte znamke Brent se je tako povišala za 0,4 odstotka na 63,99 dolarja, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 57,16 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce