Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi se kljub napovedi velikanskih spodbujevalnih ukrepov še naprej ne umirjajo

Trgi se kljub napovedi velikanskih spodbujevalnih ukrepov še naprej ne umirjajo
March 18
07:32 2020

Azijske delnice so danes izgubile na vrednosti zaradi zaskrbljenosti vlagateljev, da najnovejši spodbujevalni ukrepi ne bodo dovolj za zajezitev vpliva izbruha epidemije koronavirusa na gospodarstvo. Najnovejše dogajanje prihaja potem, ko so včeraj vsi trije glavni ameriški borzni indeksi krepko pridobili na vrednosti in tako nekoliko omilili katastrofalni ponedeljek.

V ZDA je administracija predsednika Donalda Trumpa tako objavila načrte za paket pomoči največjemu gospodarstvu sveta v višini bilijona dolarjev.

Med današnjim azijskim trgovanjem je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 izgubil 1,7 odstotka vrednosti, indeks Hang Seng iz Hong Konga je upadel za 1,9 odstotka, medtem ko je glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite izgubil 0,5 odstotka vrednosti. Padec vrednosti terminskih pogodb za ameriške delnice, je hkrati nakazal negativno odprtje aktivnosti na Wall Streetu.

Delniške trge pretresa rekordna nestanovitnost

Pred tem je ameriški finančni minister Steven Mnuchin dejal, da podpira pošiljanje denarja neposredno v roke Američanom, kot del spodbude v višini 1 bilijona dolarjev, ki je namenjena preprečevanju gospodarske krize, povzročene iz strani kitajskega virusa.

"Gledamo načine, kako bi Američanom čeke poslali takoj," je dejal. 250 milijard dolarjev za čeke je del velikega paketa pomoči, o katerem Bela hiša razpravlja s Kongresom.

Paket pomoči v znesku bilijona dolarjev je večji od odziva ZDA na finančno krizo v letu 2008 in bi znašal skoraj četrtino vsega, kar je ameriška zvezna država porabila lani.

Medtem so svoje finančne ukrepe razkrile tudi druge države, v Veliki Britaniji so tako objavili shemo, ki vključuje 330 milijard funtov posojil in 20 milijard funtov druge pomoči, hkrati pa razmišljajo tudi o pomoči za letalske prevoznike.

Na Japonskem naj bi premier Šinzo Abe oblikoval skupino ključnih ministrov za gospodarstvo in guvernerja japonske centralne banke Haruhika Kurode, ki bo razpravljala o ukrepih za spodbujanje gospodarstva, ki ga je prizadel izbruh kitajskega virusa.

Poteza bi Japonsko postavila na isti nivo z drugimi državami, ki se pripravljajo na sprejem ukrepov za boj proti koronavirusu, ki je gospodarstva po vsem svetu potisnil proti recesiji.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce