Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Delniški trgi še naprej rušijo rekorde Svetovni delniški trgi so v sredo dosegli nove rekordne nivoje, saj se je donosnost ameriških obveznic umirila, potem ko so podatki pokazali, da inflacija v ZDA ni nenormalno narasla. Večina...
  • Kitajska nadaljuje z napadom na tehnološka podjetja Kitajske komunistične oblasti so skupino Ant prisilile v obsežno prestrukturiranje, kar bo pomenilo, da bo morala finančno tehnološka družba delovati bolj kot banka. Splavitev delnic skupine Ant v višini 37...
  • Alibaba bo morala plačati visoko globo Največji spletni trgovec na svetu - kitajska Alibaba - je prejela rekordno visoko globo v višini 2,75 milijarde dolarjev. Kitajski regulativni organi so namreč sporočili, da naj bi internetni velikan...
  • Strahovi pred inflacijo upadli, delnice rekordno Globalne delnice so danes pridobile na vrednosti in se gibale blizu rekordnih nivojev, saj so se zmanjšali strahovi pred naraščanjem inflacije v ZDA. To je hkrati znižalo donose obveznic in...
  • Peking je po novem mesto z največ milijarderji na svetu Peking ima po najnovejšem seznamu najbogatejših ljudi na svetu družbe Forbes, zdaj več milijarderjev, kot katerokoli drugo mesto na svetu. V kitajski prestolnici so lani pridelali dodatnih 33 dolarskih milijarderjev,...

Trgi so se na ameriške gospodarske podatke odzvali z rastjo

Trgi so se na ameriške gospodarske podatke odzvali z rastjo
April 06
05:55 2021

Azijski delniški trgi so danes pridobili na vrednosti, potem ko je nov sklop močnih ameriških gospodarskih podatkov okrepil obete za okrevanje globalnega gospodarstva, medtem ko so se trgi valut in obveznic po mesecu hitre rasti vrednosti dolarja in donosov ameriških obveznic danes ustavili.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,4 odstotka vrednosti, medtem ko je tokijski indeks Nikkei vztrajal blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh tednih. Indeksa Dow Jones in S&P 500 sta ponedeljkovo trgovalno sejo zaključila pri novih rekordnih vrednostih.

Po petkovem poročilu o velikem številu novo ustvarjenih delovnih mest v ZDA, so marčevski podatki pokazali, da je ameriška storitvena dejavnost dosegla rekordno visoko vrednost, hkrati pa so trgi pozdravili gromozanski program državne porabe v višini 2 bilijonov dolarjev.

Največja japonska borznoposredniška družba objavila visoko izgubo

"V celoti gledano je to dobro za svetovno gospodarstvo, hkrati pa predstavlja razvoj dogodkov utemeljitev za nakup bolj ciklično občutljivih FX parov in na splošno za nakup delnic," je dejal Kyle Rodda iz družbe IG v Melbournu.

"Donosi obveznic se niso preveč spremenili, zato pa so tehnološke delnice presegle pričakovane dosežke," je dejal. V Aziji so izdelovalci mikročipov pomagali pri 1 odstotni rasti tajvanskega glavnega borznega indeksa, ki je hkrati dosegel rekordne nivoje, medtem ko je široka rast delnic pomagala glavni avstralski borzni indeks ASX 200 dvigniti na najvišje nivoje v zadnjih sedmih tednih.

Glavni kitajski borzni indeks Shangahi Composite je trgoval stabilno, medtem ko so ostali trgi v Hongkongu zaradi praznikov zaprti.

Evropski trgi, ki so bili od četrtka zaprti so prav tako na dobri poti k ustvarjanju dobičkov, saj so terminske pogodbe za indeks DAX pridobile 1,2 odstotka, terminske pogodbe za vseevropski indeks EuroSTOXX 50 so zrasle za 1 odstotek, medtem ko so terminske pogodbe za londonski indeks FTSE pridobile 0,8 odstotka vrednosti.

Donosi na ameriške desetletne državne obveznice so ostali stabilni pri nivoju 1,686 odstotka. Ameriški dolar pa je po nekaj tednih proti evru izgubil na vrednosti in dosega nivo 1,181 dolarja za evro.

"Glede na moč ameriškega toka ekonomskih novic, odkar smo v četrtek odšli na velikonočni počitek, presenečenje... je, da so donosi ameriških obveznic nižji kot sredi prejšnjega tedna, dolar pa je mehkejši," je dejal Raay Attrill iz Avstralske nacionalne banke.

V tem tednu se pričakuje tudi objava zapisnika zadnje seje Ameriške centralne banke, ki je potekala v marcu, vseeno pa zapisnik ne bo vseboval najnovejših podatkovnih presenečenj.

"Preizkusiti je treba, kako bo FED okrepila svojo politiko prilagodljive ciljne povprečne inflacije," je dejal Višnu Varanthan iz banke Mizuno v Singapurju. "Premiki dolarja v zadnjih nekaj tednih odražajo premike trgov naprej, kljub temu, kar so dejali pri FED," je dodal.

Nihanje dolarja prek noči je pripomoglo k rasti cen nafte, pri čemer so terminske pogodbe za nafto znamke Brent pridobile 1,2 odstotka vrednosti in dosegle ceno 62,91 dolarja za sod, medtem ko se je cena ameriške lahke nafte povzpela na 59,35 dolarja za sod. Cena zlata se je povečala za 0,3 odstotka na 1733 dolarjev za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles