Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so se na nova trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko odzvali z rastjo

Trgi so se na nova trgovinska pogajanja med ZDA in Kitajsko odzvali z rastjo
February 12
08:09 2019

Azijske delnice so v torek pridobile na vrednosti, potem ko je nov krog trgovinskih pogajanj med ZDA in Kitajsko povečal upanje vlagateljev na rešitev spora, ki je povzročil padec globalne rasti in dobičkov podjetij. Razpoloženje na trgih se je izboljšalo po novici, da so ameriški zakonodajalci dosegli pogojni dogovor o varovanju na mejah, ki naj bi pomagalo preprečiti novo delno zaustavitev vlade v ZDA. Kljub temu naj dogovor ne bi vseboval 5,7 milijarde dolarjev, ki si jih želi Trump za izgradnjo mejnega zidu.

Terminske pogodbe za indeks S&P 500 so zrasle za skoraj 0,5 odstotka. Medtem je najširši indeks azijskih delnic izven Japonske danes zrasel za 0,3 odstotka. Kitajski indeks Shanghai Composite je pridobil 0,35 odstotka vrednosti, južnokorejski Kospi je zrasel za 0,6 odstotka, medtem ko so avstralske delnice pridobile 0,3 odstotka vrednosti.

Azijski trgi so nov trgovalni teden začeli v rdečem

Japonski Nikkei je pridobil kar 2,6 odstotka vrednosti, potem ko je trgovanje po počitnicah okrepil padec vrednosti jena.

Ameriški in kitajski uradniki so medtem izrazili upanje, da jih bo novi krog pogajanj, ki se je v ponedeljek začel v Pekingu približal sprostitvi več mesecev trajajoče trgovinske vojne. Peking in Washington si namreč prizadevata doseči dogovor pred 1. marcem, ko naj bi se ameriške uvozne dajatve za 200 milijard dolarjev kitajskega blaga iz 10 odstotkov povišale na 25 odstotkov.

Trgovinski spor sicer že vpliva na svetovno gospodarsko rast, prizadel pa je tudi zaupanje med podjetji, dejavnost tovarn in moti dobavne verige. Vlagatelje dodatno skrbi, da bi lahko dolgo rajajoča trgovinska vojna med velesilama močno prizadela globalne korporacijske prihodke.

Analitiki zdaj pričakujejo, da se bodo poslovni prihodki ameriških družb v tekočem četrtletju glede na enako lansko obdobje znižali za 0,2 odstotka, kar bi bilo prvo takšno znižanje po obdobju vladavine predsednika Obame.

Indeks dolarja v primerjavi z drugimi valutami je pri 97,123 točke v ponedeljek dosegel najvišjo raven v skoraj treh mesecih. V nasprotju s tem se je vrednost evra v primerjavi dolarjem znižala na 1,1267 dolarja, kar je najnižji nivo v zadnjih dveh mesecih in pol. Hkrati je dolar v primerjavi z jenom dosegel nivo 110,65 jena, kar je največ v zadnjih šestih tednih.

Cene nafte so se po padcih v ponedeljek zvišale, saj so trgovci pretehtali podporo iz strani združenja OPEC in upočasnitvijo svetovnega gospodarstva. Cene nafte Brent so se tako zvišale za 0,6 odstotka na 61,89 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce