Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so se na pozitivne novice o zdravilu proti kitajskemu virusu odzvali z rastjo

Trgi so se na pozitivne novice o zdravilu proti kitajskemu virusu odzvali z rastjo
April 30
06:46 2020

Delnice v ZDA in Aziji so pridobile na vrednosti, potem ko se je pojavilo upanje, da bi lahko iposkusno zdravilo pomagalo pri zdravljenju simptomov okužbe z kitajskim koronavirusom Covid-19. Vrhunski ameriški strokovnjak za nalezljive bolezni je tako dejal, da so bili zgodnji rezultati kliničnega preizkusa protivirusnega zdravila Remdesivir "precej dobra novica".

Vlagatelji sedaj polagajo svoje upe na to, da bo zdravilo državam pomagalo pri izhodu iz karantene, katere cilj je bilo omejevanje širjenja izbruha.

Družba Gilead Sciences, ki razvija zdravilo je zaradi tega zabeležila več kot 5,5 odstotno rast svojih delnic, ki kotirajo na borzi v New Yorku.

Zdravstveni svetovalec Bele hiše Anthony Fauci je dejal, da je študija Nacionalnega inštituta za alergije in nalezljive bolezni pokazala, da ima zdravilo "očiten, pomemben pozitiven učinek pri zmanjševanju časa okrevanja pri okužbi z koronavirusom".

Pri banki HSBC so se odločili za odložitev načrtovanega odpuščanja zaposlenih

Trgi so že začeli rasti potem, ko so predhodne raziskave glede zdravila Remdesivir pokazale, da pacientom pomaga pri hitrejšem okrevanju.

Takšen potencialni preboj mnogi vidijo, kot ključni korak k temu, da bi vlade začele z blažitvijo strogih omejevalnih ukrepov, ki so jih uvedle na gibanje ljudi, medtem ko poizkušajo upočasniti širjenje okužbe.

Zapore po vsem svetu so ustavile gospodarsko dejavnost zaradi česar je delo izgubilo na stotine milijonov ljudi, hkrati pa se je pojavila tudi zaskrbljenost pred globoko svetovno recesijo.

Delnice so na vrednosti pridobile tudi zaradi obljube Ameriške centralne banke, da bo ameriško gospodarstvo še naprej podpirala pred vplivi pandemije kitajskega virusa.

Ob koncu svojega dvodnevnega srečanja na katerem so razpravljali o denarni politiki, do pri Centralni banki pustili obrestne mere nespremenjene, medtem ko je predsednik banke Jerome Powell opozoril, da bo ameriško gospodarstvo v tekočem četrtletju zabeležilo do sedaj nevidene padce.

A hkrati je dejal, da se bo ob odpravi strogih omejevalnih ukrepov rast ponovno vrnila, hkrati pa je obljubil, da bo banka nadaljevala z podporo okrevanju.

Med jutranjim trgovanje je glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 2,6 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni avstralski indeks ASX 200 zrasel za 1,7 odstotka.

Rast prihaja po včerajšnji močni rasti na ameriških borzah. Indeks Dow Jones ja tako zrasel za 2,2 odstotka, glavni indeks S&P 500 je pridobil 2,7 odstotka vrednosti, medtem ko je tehnološki indeks Nasdaq pridobil 3,6 odstotka vrednosti.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles