Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi se ne umirjajo, tesnoba med vlagatelji narašča

Trgi se ne umirjajo, tesnoba med vlagatelji narašča
October 25
06:16 2018

Azijske delnice so se danes pridružile globalni razprodaji, po slabi trgovalni seji na Wall Streetu med katero sta dva od treh velikih indeksov izbrisala svoje dobičke za letošnje leto. Delnice na borzi v Tokiju so izgubile več kot 3 odstotke vrednosti, medtem ko so izgube indeksa Dow Jones in S&P 500 za letošnje leto potisnile v negativno območje.

Prizadete so bile tudi delnice tehnoloških podjetij, indeks Nasdaq pa je zabeležil najslabši dan po letu 2011. Zaskrbljenost glede dobičkov in upočasnjene rasti je povzročila paniko med vlagatelji.

Dow Jones je tako včeraj izgubil 2,4 odstotka vrednosti in upadel na nivo 24.583,4 točke, medtem ko je indeks S&P padel za 3,1 odstotka na 2656,1 točke. Na drugi strani je tehnološki indeks Nasdaq, zaradi zaskrbljenosti glede šibkih dobičkov podjetij in napetosti v globalni trgovini, padel za več kot 4,4 odstotka na 7108,4 točke.

Trgi v negotovosti zaradi Italije in Saudske Arabije

Gre za najslabši dnevni dosežek indeks po letu 2011, ki je sedaj 10 odstotkov nižje od vrhov v septembru in že v območju "popravka".

Tudi tehnološke družbe, ki so v letošnjem letu prinesle večino tržnih dobičkov, se niso uspele izogniti razprodaji, tako so delnice Amazona padle za 5,9 odstotka, Facebooka za 5,4 odstotka, Googla za 4,8 odstotka in Netflixa za 9,4 odstotka.

Vodja za trgovanje pri družbi Oanda, Stephen Innes je v raziskovalnem sporočilu zapisal, da je bil tehnološki sektor pred tem "neprepusten za šibkejše globalno razpoloženje, vendar pa naraščajoča trgovinska napetost med ZDA in Kitajsko ostajajo šibka točka tega dela gospodarstva".

Tesnoba med vlagatelji se veča

Včerajšnje izgube označujejo že šesti zaporedni dan padcev indeksa S&P in sledijo turbulenci v začetku oktobra. Hkrati je indkes Dow sedaj na poti k najslabšem mesecu po maju leta 2010.

Vlagatelje so prestrašile tudi v sredo objavljeni podatki, ki so pokazali, da se je prodaja novih domov znižala glede na prejšnji mesec in dosegla najnižji tempo v zadnjih skoraj dveh letih. Podatki so tako poudarili druga poročila, ki kažejo na to, da stanovanjski trg v ZDA izgublja na zagonu, kar je znamenje za zaskrbljenost, saj mnogi sektor vidijo kot pomemben kazalnik gospodarskega zdravja države.

Vlagatelji so nervozni tudi zaradi upočasnitve gospodarske rasti na Kitajskem in poročil podjetij o povečanih stroških zaradi pomanjkanja delovne sile in uvoznih dajatev.

Te napovedi so prizadele podjetja, kot so Caterpillar in 3M. Padci so sledili tistim v torku, ki so bili posledica objave razočarajočih poslovnih rezultatov.

Nate Thooft iz družbe Manulife Mutual Funds je dejal: "Stroški se povečujejo in so pogosto vezani na uvozne dajatve. Hkrati smo dosegli potencialni višek za zaslužke - podjetja, ki pokažejo najmanjšo šibkost v tem ozračju nastradajo."

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce