Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so se umaknili iz rekordov a razpoloženje ostaja optimistično

Trgi so se umaknili iz rekordov a razpoloženje ostaja optimistično
December 19
07:32 2019

Azijske delnice so se danes umaknile iz najvišjih nivojev v zadnjem letu in pol, saj so vlagatelji pred prazničnem obdobjem iz trgov umaknili nekaj kapitala in iščejo sveže podatke o stanju svetovnega gospodarstva. Trgi se sicer niso pretirano zanimali za politične igre demokratov, ki so v kongresu glasovali za obtožbo proti ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu, ki pa bo v senatu gladko padla.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je za kratek čas dosegel najvišje nivoje po lanskem juniju a je nato upadel za 0,4 odstotka.

Avstralske delnice so izbrisale padce zaradi upočasnitve rudarskega sektorja in pridobile 0,27 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni kitajski borzni indeks CSI 300 upadel za 0,32 odstotka.

Medtem je britanski funt doživel velike izgube, saj se še naprej pojavljajo pomisleki, da bi lahko Velika Britanija iz Evropske Unije izstopila brez trgovinskega dogovora, potem ko se bo obdobje prehoda zaključilo decembra prihodnje leto.

Podaljšanje akcije – FT Quant brez vstopnih stroškov tudi v decembru!

Trgovalci hkrati čakajo na politično srečanje Bank of England, ki bo potekalo kasneje danes. Od banke ne pričakujejo nobenih političnih sprememb, vseeno pa bi lahko srečanje povzročilo nadaljnje tveganje za funt, če se bodo oblikovalci politik odločili za bolj prilagodljive ukrepe in glasovali za znižanje obrestne mere.

Na splošno je bilo razpoloženje manj naklonjeno lastniškim vrednostnim papirjem in tveganim sredstvom, a tudi manj ugodno za varna sredstva, kot so obveznice zaradi pričakovanj, da se bo rast v naslednjem letu po turbulentnem 2019 začela povečevati.

"Podatki na splošno podpirajo izboljšanje gospodarskih rezultatov," je dejal Shane Oliver iz družbe AMP Capital Investors v Sydneyju. "Vlagaeleji se lahko veselijo višje rasti v prihodnjem letu, vendar se je veliko tega že odrazilo na delniških trgih."

Glavni ameriški borzni indeks S&P 500 je včeraj izgubil 0,04 odstotka, kar je bila posledica strmega padca delnic družbe FedEx, potem ko je kurirska družba znižala svoje napovedi za dobiček v fikalnem letu 2020.

Na eni točki prejšnje trgovalne seje je indeks S&P 500 dosegel še peti zaporedni dan novih rekordnih vrednosti, analitiki pa so dejali, da ostaja razpoloženje na trgih po objavi prve faze trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko prejšnji teden še naprej optimistično.

Drugi analitiki so opozorili na nedavne objave podatkov, ki kažejo na gospodarske izboljšave na Kitajskem, v ZDA in Nemčiji, kot razlog za večji optimizem.

Na valutnih trgih je evro v primerjavi z britanskim funtom narasel na nivo 0,8506 funta, kar je blizu najvišjih nivojev v zadnjih dveh tednih. Jen je v primerjavi z dolarjem ohranil nivo in vztraja pri 109,58 jena za dolar, potem ko se je Japonska centralna banka odločila za ohranitev svojega programa kvantitativnega sproščanja in izdala slabo oceno o tovarniški proizvodnji.

Na surovinskih trgih se je cena nafte znamke Brent zvišala za 0,03 odstotka na 66,2 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 60,91 dolarja. Cene bodo tudi v nadaljevanju verjetno podprte zaradi zmanjšanja proizvodnje, ki so ga sprejele članice držav izvoznic nafte in nekaterih zaveznic, vključno z Rusijo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce