Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Trgi sledili včerajšnjim padcem na Wall Streetu

Trgi sledili včerajšnjim padcem na Wall Streetu
October 01
05:25 2021

Azijske delnice so danes sledile včerajšnjim padcem na Wall Streetu, medtem ko se je donosnost obveznic povišala, saj je pripravljenost za tveganje poslabšala zaradi naraščajoče zaskrbljenosti, da bi lahko visoka inflacija vztrajala tudi po koncu vrhunca svetovne gospodarske rasti.

Japonski indeks Nikkei je upadel za 1,86 odstotka, medtem ko je širši indeks Topix upadel za 1,95 odstotka. Avstralske delnice so izgubile 2,05 odstotka vrednosti, medtem ko je glavni južnokorejski borzni indeks Kospi upadel za 1,51 odstotka.

Najširši indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske je upadel za 1,07 odstotka. Kitajski trgi so bili zaradi praznikov celoten teden zaprti.

Kitajski režim je vsako poslovanje s kriptovalutami razglasil za “kaznivo dejanje”

"Lahko debatiramo ali gre v resnici za stagnacijo ali ne, vendar se zdi, da se je celotno ozadje rasti in inflacije prevesilo na manj ugodno stran," je dejal Rob Carnell iz družbe ING v Singapurju.

"Ne glede na to ali se je inflacija dejansko ustalila in bo v prihodnjih letih povzročala težave, nam tega trenutno ni treba vedeti - upravičeno je dovolj strašljivo že to, kar trenutno vidimo na trgih."

Terminske pogodbe za ameriški delniški indeks S&P 500 so danes izgubile 0,51 odstotka vrednosti, kar sledi včerajšnjemu padcu indeksa v višini 1,19 odstotka. Tudi terminske pogodbe za tehnološki indeks Nasdaq po včerajšnjem padcu izgubile nadaljnjega pol odstotka vrednosti.

Referenčne desetletne ameriške državne obveznice so nadaljevale z rastjo donosnosti, pri čemer je donosnost dosegla 1,48 odstotka. Dolarski indeks, ki meri vrednost valute v primerjavi s šestimi glavnimi tekmeci, je padel iz četrtkovih najvišjih nivojev v zadnjem letu pri vrednosti 94,504 točke in je nazadnje dosegal nivo 94,326 točke.

Predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell je v sredo dejal, da je reševanje "napetosti" med visoko inflacijo in visoko brezposelnostjo trenutno najbolj pomemben cilj banke, pri čemer priznava potencialni konflikt med obema ciljema centralne banke, ki sta stabilne cene in polna zaposlenost gospodarstva.

Kitajska se je izkazala za posebej veliko skrb za vlagatelje, saj je komunistični režim z regulativnimi omejitvami v tehnološkem in nepremičninskem sektorju uničil zaupanje. Trenutno se država hkrati spopada tudi z pomanjkanjem električne energije, ki grozi, da bo po vsem svetu podražil cene energije.

Cene surove nafte so se medtem v petek še znižale, potem ko je nafte znamke Brent v začetku tedna prvič v zadnjih treh letih presegla nivo 80 dolarjev za sod. Za sod Brentove nafte je bilo tako danes potrebno odšteti 78,32 dolarja, medtem ko je stal sod lahke teksaške nafte 75,07 dolarja.

Zlato, ki slovi kot zaščita pred inflacijo in varno zatočišče vlagateljev je po visoki rasti v četrtek (+1,77%), ki je bila najvišja v enem dnevu po marcu, danes zabeležilo 0,1 odstoten padec vrednosti in dosega nivo 1755,35 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles