Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi v negotovosti, čakajo na govor Trumpa

Trgi v negotovosti, čakajo na govor Trumpa
November 12
07:08 2019

Azijski delniški trgi so v torek poslovali v ravni črti, saj je razpoloženje med vlagatelji kratila negotovost glede trgovinskih pogovorov med Kitajsko in ZDA in političnih pretresov v Hong Kongu, medtem ko varnim obveznicam ni uspelo doseči velike rasti donosnosti.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil zgolj 0,04 odstotka vrednosti, medtem ko je v ponedeljek izgubil kar 1,2 odstotka vrednosti. Tudi japonski indeks Nikkei je posloval brez sprememb, medtem ko se je vrednost glavnih delnic na kitajski borzi v Šanghaju znižala za 0,1 odstotka. Za enak odstotek so se znižale tudi terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500 in vseevropski delniški indeks EUROSTOXX 50.

Previdnost je vladala pred govorom ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bo kasneje danes govoril pred ekonomskem klubom New Yorka, v primeru da je v prvi fazi trgovinskega sporazuma med državama prišlo do kakšnega napredka. Trump je prek vikenda trge pretresel z izjavo, da so mediji napačno poročali o ameriški pripravljenosti za opustitev uvoznih dajatev na kitajske izdelke.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Pozitivnejše je poročilo medijske družbe Politico, ki je poročala, da Trump ta teden sporočil, da bo načrtovano uveljavitev uvoznih dajatev za avtomobile iz Evropske unije preložil še za šest mesecev.

Vlagatelji so bili nervozni tudi zaradi razvoja dogodkov v Hongkongu, potem ko je policijsko nasilje povzročilo stopnjevanje protestov in znižalo vrednost v Aziji izpostavljenih bank, HSBC in Standard Chartered za skoraj 2 odstotka.

Posebne policijske enote so izvajale nasilje na postajah podzemne železnice v Hong Kongu, na železniških ploščadah pa so se oblikovale dolge čakalne vrste, saj so se potniki le s težavo prihajali na delo.

Delni dopust v ZDA je v ponedeljek zaprl obvezniške trge, kar je vodilo v mirno trgovalno sejo na Wall Streetu. Indeks Dow Jones je zrasel za 0,04 odstotka, medtem ko sta indeksa S&P 500 in Nasdaq malenkostno izgubila na vrednosti.

Delnice družbe Boeing so pridobile kar 4,5 odstotka vrednosti, saj so pri podjetju izrazili pričakovanje, da jim bodo ameriški regulativni organi v prihodnjih tednih odobrili vrnitev njihovega prizemljenega modela letal 737 MAX k komercialnim letom, ki naj bi se spet začeli v januarju.

Povpraševanje po obveznicah ob ponovnem začetku trgovanja v Aziji je bilo veliko, zato se je donosnost ameriških 10 letnih državnih obveznic iz 1,97 odstotka znižala na 1,918 odstotka.

Na valutnih trgih je britanski funt v primerjavi z evrom napredoval na nivo 0,8582 funta za evrov, kar je najvišji nivo v zadnjih šestih mesecih. Evro je v primerjavi z dolarjem nekoliko izgubil in dosega nivo 1,1030 dolarja, medtem ko je dolar v primerjavi z jenom upadel na nivo 109,1 jena.

Zlato je medtem utrpelo tretji zaporedni dan padanja vrednosti in je z nivojem 1447,89 dolarja za unčo doseglo najnižje nivoje po zgodnjem avgustu.

Cene nafte so se znižale zaradi pomanjkanja napredka v pogajanjih med ZDA in Kitajsko, čeprav so nekaj podpore cenam nudili dobri podatki o zalogah. Cena nafte znamke Brent se je tako znižala za 13 centov na 62,05 dolarja za sod, medtem, ko se je cena lahke ameriške nafte znižala za 15 centov na 56,71 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce