Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi v negotovosti zaradi Italije in Saudske Arabije

Trgi v negotovosti zaradi Italije in Saudske Arabije
October 23
06:41 2018

Azijske delnice so danes izgubile na vrednosti, saj je živčnost med objavo poslovnih rezultatov vplivala na padec indeksov na Wall Streetu, medtem ko je koktajl negativnih dejavnikov od diplomatske izolacije Saudove Arabije do pomislekov glede italijanskega proračuna in Brexita poskrbel za depresivno ozračje.

Razprodaja v regiji je izbrisala dobičke po odboju v prejšnjih dveh trgovalnih sejah, ki so jih vodili kitajski spodbujevalni ukrepi, kar je pomenilo, da je najširši indeks azijsko-pacifiške regije izgubil kar 1,3 odstotka vrednosti.

Kitajski delniški trgi danes z visokim odbojem navzgor

Južnokorejski Kospi je upadel za kar 2,5 odstotka in je blizu najnižjih nivojev v zadnjem letu in pol. Tudi japonski Nikkei je zabeležil visok 2,3 odstotni padec vrednosti.

Ameriške terminske pogodbe so med zgodnjim trgovanjem izgubile 0,8 odstotka vrednosti. V ponedeljek je borzni indeks S&P 500 padel za 0,43 odstotka, saj so vlagatelji skrbno spremljali zaslužke podjetij zaradi globalnih skrbi o rasti. Navdušenje nad nekaterimi optimističnimi rezultati je bilo manjše zaradi naraščajoče politične negotovosti po svetu.

"Na kratko, zdi se, da se svet spreminja v kaos," je dejal analitik iz družbe Asset Management One, Akira Takei.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek dejal, da ni zadovoljen s tem kar je slišal iz Saudove Arabije, o umoru novinarja Jamala Khashoggija na njihovem konzulatu v Turčiji. Trump je sicer izrazil, da nima želje po ekonomskem kaznovanju Saudove Arabije. A potem ko je omenjena država sprejela ukrepe za zaščito svojega močnega kronskega princa, ki naj bi bil vpleten v umor, so mnogi uradniki podvomili v uradno zgodbo Rijada.

Več držav, vključno z Nemčijo, Veliko Britanijo, Francijo in Turčijo pritiska na Saudovo Arabijo, da zagotovi vse podrobnosti o dogodku.

V Evropi je Italija, Evropski komisiji sporočila, da bo ostala pri svojih spodbijanih načrtih za leto 2019 in nasprotovala fiskalnim pravilom EU. Evropska komisija se bo danes odločila o svojem odzivu.

Z evrom se je trgovalo pri nivoju 1,1466 dolarja, kar je bilo 0,44 odstotka nižje, kot dan prej in blizu najnižjih nivojev po sredini avgusta. Jen se je v primerjavi z dolarjem umaknil na nivo 112,82 jena za dolar, ker je najnižja vrednost v zadnjih dveh tednih.

Kitajski juan ni zabeležil mnogo sprememb, saj se pričakuje, da bo Kitajska nadaljevala s svojo ohlapno monetarno politiko, da bi se spopadla s pritiskom ameriškega predsednika Donalda Trumpa pri uvoznih dajatvah.

Cene nafte so se v torek znižale, potem ko se je Saudova Arabija zavezala, da bo odigrala "odgovorno vlogo" na energetskih trgih , čeprav ostaja razpoloženje pred začetkom ameriških sankcij proti Iranu v naslednjem mesecu še naprej nervozno.

Saudova Arabija se je zavezala, da bo trgom zagotavljala oskrbo kljub vse večji izolaciji po umoru novinarja Khashoggija, kar je zmanjšalo strahove, da bo Raid proizvodnjo nafte uporabil kot diplomatsko orožje.

Cena surove nafte znamke Brent se je znižala za 0,3 odstotka na 79,6 dolarja za sod. Na drugi strani se je cena lahke ameriške nafte znižala za 0,2 odstotka na 69,22 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce