Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Trgi so v nov teden vstopili optimistično

Trgi so v nov teden vstopili optimistično
October 11
06:19 2021

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z rastjo, kar je bila posledica kitajskih trgov, pri čemer so na vrednosti pridobile tudi terminske pogodbe za ameriške delniške indekse. Na drugi strani so rastoči donosi ameriških obveznic dolarju v primerjavi z jenom pomagali doseči najvišje nivoje v zadnjih treh letih.

Cene nafte so se še naprej zviševale, pri čemer je do rasti, zaradi zaskrbljenosti glede inflacije, prišlo v celotnem energetskem kompleksu. "Donosnost obveznic se še naprej povečuje, inflacijska pričakovanja naraščajo, monetarno zaostrovanje v vseh oblikah pa postaja vse bolj razširjeno," so zapisali analitiki pri banki ANZ.

"Svetovno pomanjkanje čipov se bo zavleklo tudi v prihodnje leto, kar bo še povečalo negotovost pri neenakomernih okrevanjih," so dejali. "Če k temu dodamo še pomanjkanje energije, je gospodarska krajina materialno bolj trezna, kot optimizem, ki je spremljal zgodnje faze gospodarskega okrevanja po vsem svetu."

Tesla je svoj sedež preselila v Teksas

A eno odstotno zvišanje glavnega kitajskega borznega indeksa CSI 300 je danes pomagalo stabilizirati razpoloženje, pri čemer je najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske danes pridobil 0,7 odstotka vrednosti.

Padec jena je japonskemu borznemu indeksu Nikkei zagotovil dobrodošel zagon, pri čemer je po začetnih izgubah pridobil 1,7 odstotka vrednosti, medtem ko so avstralske delnice izgubile 0,4 odstotka vrednosti.

Sezona objav zaslužkov ameriških podjetij se začenja ta teden, le te pa naj bi postregle z zgodbami o motnjah pri oskrbi in naraščajočih stroških poslovanja. Banka JPMorgan bo tako o svojih poslovnih rezultatih poročala v sredo, v četrtek pa sledijo Bank of America, Morgan Stanley in Citigroup, medtem ko bo v petek svoje poslovanje obelodanila banka Goldman Sachs.

Pozornost vlagateljev bo ta teden usmerjena na podatke o ameriški inflaciji in prodaji na drobno, hkrati pa bo Ameriška centralna banka objavila tudi zapisnik iz svoje zadnje seje, ki naj bi potrdil, da so predstavniki banke razpravljali o začetku zmanjševanja finančne podpore gospodarstvu v novembru.

Podatki o novo ustvarjenih delovnih mesti v ZDA objavljeni prejšnji petek so sicer močno razočarali, saj niso dosegli niti 40 odstotkov povprečnih napovedi, vse to pa še naprej kaže na nesmiselnost ukrepov trenutne socialistične vlade v ZDA, ki ljudem plačuje nedelo.

Zaradi manjše udeležbe na trgu delovne sile se je sicer stopnja brezposelnosti, ki vključuje samo osebe, ki aktivno sodelujejo na trgu delovne sile zmanjšala na 4,8 odstotka.

Medtem se je donosnost ameriških 10-letnih obveznic zvišala na 1,62 odstotka, pri čemer je donosnost prejšnji teden zrasla za 15 bazičnih točk, kar je bila najvišja tedenska rast od marca.

Obveznice so bile na razprodaji tudi v Aziji in Evropi, pri čemer so donosni na kratkoročne obveznice v Veliki Britaniji dosegli najvišje nivoje po februarju lani.

Analitiki pri Bank of America so sicer opozorili, da se je globalni inflacijski utrip poslabšal zaradi višjih stroškov energije, pri čemer bi cena nafte lahko potencialno presegla 100 dolarjev za sod, kar je posledica omejene dobave in velikega povpraševanja na trgu.

Zmagovalci v takšnem scenariju bi bili nepremičninski trg, naložbe v nepremičninske vrednostne papirje, nestanovitnost, gotovina in trgi v razvoju, medtem ko bi na obveznice, delnice in kredite takšen razvoj dogodkov vplival negativno.

Vrednost dolarja je bila podkrepljena, saj so donosi ameriških obveznic prehiteli tiste v Nemčiji in na Japonskem, s čemer je dolar z nivojem 112,41 jena za dolar dosegel najvišje nivoje po koncu leta 2018.

Evro se je medtem gibal okrog nivoja 1,1572 dolarja, potem ko je prejšnji teden z 1,1527 dolarja dosegel najnižje nivoje po lanskem juliju. Dolarski indeks je medtem dosegal 95,158 točke, kar je bilo blizu nedavnega viška.

Trdnejši dolar in višji donosi obveznic so obtežili zlato, ki ne ponuja fiksnih donosov, zato je žlahtna kovina ostala ob strani dogajanja in upadla na nivo 1760 dolarjev za unčo.

Cene nafte so se spet zvišale potem, ko so prejšnji teden zabeležile 4 odstotno rast in dosegel najvišje nivoje v zadnjih skoraj sedmih letih. Cena nafte znamke Brent se je povišala za 91 centov na 83,3 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 80,48 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles