Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so v nov teden vstopili v rdečem območju

Trgi so v nov teden vstopili v rdečem območju
September 23
07:07 2019

Večina azijskih delniških trgov je v začetku novega trgovalnega tedna izgubilo na vrednosti, saj so vlagatelji čakali na več jasnosti glede trgovinskih pogovorov med ZDA in Kitajsko po nedavnih pogajanjih, medtem pa so cene nafte zaradi rasti napetosti na Bližnjem vzhodu zrasle za več kot en odstotek.

Analitiki trdijo, da je razpoloženje med vlagatelji krhko zaradi nemirov v Hong Kongu, napetosti na Bližnjem vzhodu in zaskrbljenosti o tem ali bosta Kitajska in ZDA kmalu podpisali trgovinski sporazum. Premiki so bili še večji zaradi nizkih trgovalnih volumnov, saj so bili japonski trgi zaradi počitnic zaprti.

Kitajske delnice so nov teden odprle v negativnem območju, tako je indeks CSI 300 upadel za 1,5 odstotka. Hongkonški indeks Hang Seng je po vikendu protestov pro-demokratičnih aktivistov izgubil 0,8 odstotka vrednosti.

Južnokorejski indeks Kospi je po razočarajočih trgovinskih podatkih nekoliko izgubil na vrednosti, medtem ko so avstralske in novozelandske delnice nekoliko pridobile na vrednosti.

Cene nafte so se umirile, trgi v pričakovanju izida seje Ameriške centralne banke

Vse to je pomenilo, da je najširši delniški indeks azijsko-pacifiške regije izven Japonske padel za 0,3 odstotka na 509,94 točke, kljub temu je indeks v septembru še bedno pridobil več kot 3 odstotke vrednosti.

"Obstajajo resni pomisleki glede vpliva trgovinskih sporov na gospodarstva," je dejal Michael McCarthy iz družbe CMC Markets. "Ljudje verjetno začenjajo razumeti, da bodo pogajanja dolga. Dlje kot bodo trajala večji bo njihov vpliv na gospodarstvo."

Kljub temu so terminske pogodbe na ameriške delniške indekse danes pridobile skoraj 0,4 odstotka vrednosti.

Prek vikenda je urad ameriškega trgovinskega predstavnika izdal kratko izjavo v kateri so opisali dvodnevne pogovore s Kitajsko, kot "produktivne". Dodali so, da bodo glavni pogovori oktobra v Washingtonu potekali kot predhodno načrtovano.

Kitajsko trgovinsko podjetje je v kratki izjavi razprave opisalo kot "konstruktivne" in dejalo, da so imeli tudi dobro razpravo o "podrobnih dogovorih" za oktobrska pogajanja na visoki ravni.

Poleg tega so ZDA v odzivu na zahteve ameriških podjetij odstranile uvozne dajatve na več kot 400 kitajskih izdelkov. Kljub izboljšanju vzdušja pa ostajajo trgi še naprej negotovi glede možnosti hitrega dogovora.

Vlagatelje je v petek sicer presenetila novica, da so kitajski uradniki nepričakovano preklicali obiske ameriških kmetij po dvodnevnih pogajanjih v Washingtonu.

Naftni šok

Zaradi napetosti na Bližnjem vzhodu se je cena nafte znamke Brent povzpela za 64 centov na 64,92 dolarja za sod, medtem ko je cena lahke ameriške nafte narasla za 57 centov na 58,66 dolarja za sod.

Medtem je Pentagon odredil napotitev dodatnih čet v zalivsko regijo s čimer želijo okrepiti zračno obrambo Savdske Arabije po napadih na savdske naftne objekte. Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v nedeljo dejal, da so dodatne čete namenjene za "odvračanje in obrambo", saj si Washington prizadeva za izognitev vojni z Iranom.

Trgi bodo v tem tednu pozorno spremljali septembrske podatke o proizvodni dejavnosti iz ZDA in podatke iz Evropske Unije, ki bi pokazali na kakršnekoli znake oživljanja gospodarstva.

Aktivnost na valutnih trgih je bila zadržana.

Dolar je tako proti jenu pridobil 0,14 odstotka vrednosti in dosegel nivo 107,69 jena, potem ko je prejšnji teden proti valuti izgubil 0,5 odstotka vrednosti. Evro in funt sta v primerjavi z dolarjem nekoliko pridobila zato je indeks dolarja oslabel na nivo 98,449 točke.

Apetit po tveganih naložbah je slabel zato je zlato pridobilo nazaj vse zgodnje izgube in ohranilo nivo ene pri 1516,39 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce