Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so v nov teden vstopili v rdečih številkah

Trgi so v nov teden vstopili v rdečih številkah
July 20
06:22 2020

Azijske delnice so v ponedeljek upadle, znižala pa se je tudi vrednost nafte in bakra, saj je nad trgi, ki pričakujejo na prizadevanja Evrskega območja in ZDA, da bi sestavili fiskalne spodbujevalne ukrepe za boj proti pandemiji viselo povišanje števila okužb z kitajskim virusom v zadnjih tednih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes upadel za 0,2 odstotka, medtem ko so terminske pogodbe za indeks S&P 500 upadle za 0,4 odstotka. Med največjimi poraženci dneva so bile avstralske delnice, ki so potem ko je v državi prišlo do porasta okužb z kitajskim virusom, izgubile 0,6 odstotka vrednosti.

Južnokorejski Kospi je izgubil 0,5 odstotka, medtem ko je hongkonški indeks Hang Seng izgubil 0,4 odstotka vrednosti.

Japonski delniški indeks Nikkei, ki je dan začel z rastjo je izgubil 0,35 odstotka vrednosti, saj so podatki pokazali, da se je izvoz države junija v odstotkih že četrti mesec zapored znižal za dvomestno število.

Odpuščanja tudi pri Microsoftu

Na drugi strani so kitajske delnice pridobile 0,8 odstotka vrednosti.

Medtem so vlagatelji osredotočeni na vrh Evropske unije, kjer se voditelji pogajajo o novem planu za oživitev gospodarstev, ki jih je prizadela pandemija kitajskega virusa.

Voditelji imajo nasprotna mnenja o obliki obsežnega sklada za oživitev, ki naj bi Evropi pomagal pri izhodu iz najglobje recesije po drugi svetovni vojni in o tem kašne obveznosti bi morale izpolnjevati države, ki bodo sredstva sklada koristile. Iz diplomatskih krogov je sicer slišati, da bi lahko vrh končali brez dogovora in se poizkusili dogovoriti naslednji mesec.

V odgovor na to dogajanje je evro v primerjavi z dolarjem upadel na nivo 1,14 dolarja, a je nato vrednost narasla na 1,1419 dolarja.

"Zavezanost voditeljev EU pri podaljšanih pogovorih in poročilo o dodatnih pogovorih, če danes ne bo prišlo do dogovora, kaže na željo, da bi prišlo do ustanovitve obnovitvenega sklada v neki obliki," je dejal analitik Tapas Strickland.

V ZDA naj bi kongres ta teden začel z razpravo o novem paketu pomoči, saj so začele številne države na jugu in zahodu ZDA, izvajati nove ukrepe za zaustavitev širjenja kitajskega virusa. Virus naj bi od začetka pandemije v ZDA zahteval več kot 140,000 čeprav se pojavljava vse več dvomov v resničnost teh številk, saj naj bi bile močno pretirane.

"Wall Street ostaja optimističen, medtem ko so trgovci vse bolj pesimistični saj jim oblasti z novimi omejitvami podaljšujejo krizo," je dejal analitik iz družbe Oxford Economics.

"Delavci na prisilnih dopustih so vse bolj pesimistični glede možnosti, da bi se vrnili na isto delovno mesto in postajajo vse bolj zaskrbljeni zaradi izgube dohodkov, če nov fiskalni paket ne bo prinesel olajšanja."

Fiskalna podpora je prva tema tudi v Avstraliji, kjer bo vlada ob koncu tega tedna objavila "mini proračun".

Na valutnih trgih je dolar v primerjavi z jenom pridobil na vrednosti in dosegel nivo 107,37 jena, medtem ko je v primerjavi z britanskim funtom na rasel na nivo 1,252 dolarja za funt.

Na surovinskih trgih je vrednost zlata upadla na 1807,6 dolarja za unčo, kar pa je še vedno blizu najvišjih nivojev v zadnjih devetih letih.

Cena nafte znamke Brent se je znižala za 25 centov na 42,89 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 40,35 dolarja.

Cene bakra, ki veljajo za barometer gospodarske rasti so se v ponedeljek znižale, potem ko so podatki pokazali, na naraščajoče zaloge surovine v kitajskih skladiščih in ker naraščajoče število okužb z kitajskim virusom grozi trajnostnemu globalnemu okrevanju.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce