Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so v nov teden vstopili z padci vrednosti

Trgi so v nov teden vstopili z padci vrednosti
July 22
06:26 2019

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z padci, saj so vlagatelji znižali svoja pričakovanja glede agresivnih rezov obrestnih mer iz strani Ameriške centralne banke (FED), medtem ko so okrepljene napetosti na Bližnjem vzhodu po iranskem zasegu britanskega tankerja dvignile cene surove nafte.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske, je tako danes upadel za 0,4 odstotka. Japonski indeks Nikkei 225 je upadel za 0,3 odstotka, saj so vlagatelji zmanjšali svoja pričakovanja zaradi ublaženih pogledov FED-a in previdnosti pred domačo sezono objave poslovnih rezultatov, ki se začne ta teden.

Kitajski borzni indeks Shanghai Composite je padel za 1,1 odstotka, vseeno pa so bile vse oči uprte proti splavitvi novega kitajskega tehnološkega delniškega indeksa, v stilu ameriškega Nasdaqa. Indeks je imel kot pričakovano divji prvi dan trgovanja, večina delnic, ki kotira na njem pa je doživela visoko rast.

Indeks Hang Seng je medtem upadel za 0,9 odstotka, Južnokorejski Kospi pa je izgubil samo 0,1 odstotka vrednosti.

Microsoft po odličnih poslovnih rezultatih z novo rekordno vrednostjo svojih delnic

Svetovni delniški trgi so ob koncu prejšnjega tedna za kratko pridobili na vrednosti, potem ko komentarji predstavnika FED-a v New Yorku Johna Williamsa spodbudili pričakovanja, da bo centralna banka na svojem srečanju, ki bo potekalo med 30. in 31. julijem znižala obrestne mere za 50 bazičnih točk.

Vseeno so delniški trgi v petek vrnili te dobičke, saj so se cene delnic na Wall Streetu znižale , potem ko je New Yorkška FED ovrgla komentarje Williamsa, s tem ko so dejali, da njegov govor ni imel povezave z potencialnim političnim ukrepanjem na naslednjem srečanju FED-a.

Pričakovanja za večje zmanjšanje so se še bolj skrčila potem, ko je Wall Street Journal poročal, da bo FED ta mesec obrestne mere znižal za 25 bazičnih točk, nadaljnji rezi pa naj bi bili odvisni od globalne rasti in negotovosti v trgovanju.

"Možnost za zmanjšanje ameriških obrestnih mer za 50 bazičnih točk, je po pisanju časopisa in umiku komentarjev New Yorške FED, skoraj izginila," je zapisal ekonomist iz družbe Daiwa Securities, Kenji Jamamoto.

Vrednost dolarja in donosi na ameriške državne obveznice se je zaradi večje verjetnosti manjšega znižanja obrestnih mer, povečala. Evro je tako v primerjavi z dolarjem dosegal nivo 1,1215 dolarja, medtem ko je dolar v primerjavi z jenom dosegal nivo 107,97 jena.

Merodajne ameriške desetletne obveznice so nekoliko pridobile saj je njihov donos narasel na 2,056 odstotka. Vseeno je širok upad vrednosti na delniških trg omejil njihov dvig donosnosti.

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden ohranjal pritisk na Peking, saj je obnovil svojo grožnjo, da bo uvedel uvozne dajatve še za 325 milijard dolarjev kitajskega blaga, kljub temu, da so se medtem dvignila upanja, da bi lahko obe strani nadaljevali z pogajanji na štiri oči in končali dolgotrajno trgovinsko vojno.

Nafta je razširila svoje dobičke

Na surovinskih trgih so terminske pogodbe za surovo nafto znamke Brent pridobile 1,4 odstotka vrednosti in zrasle na 63,35 dolarja za sod, potem ko so v petek pridobile približno 0,9 odstotka vrednosti.

Iranska skrajna diktatura je v petek v arabskem zalivu zasedla tanker, ki je plul pod britansko zastavo, kar je še povečalo napetosti na tej pomembni mednarodni pomorski poti. Medtem so terminske pogodbe za ameriško lahko nafto pridobile 0,95 odstotka vrednosti na 56,15 dolarja za sod.

Vrednost zlata se je znižala iz najvišjih nivojev v zadnjih šestih letih, saj se je vrednost dolarja okrepila, pričakovanja za veliko znižanje obrestnih mer pa so se zmanjšala. Cena zlata se je tako iz rekordnih 1452,6 dolarja za unčo, doseženih v petek znižala na 1427,94 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce