Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so v nov teden vstopili z rastjo

Trgi so v nov teden vstopili z rastjo
December 13
06:55 2021

Azijske delnice so v ponedeljek pridobile na vrednosti, medtem ko se vlagatelji ta teden pripravljajo na minsko polje 17 sestankov centralnih bank po vsem svetu in verjetnega zgodnega konca spodbujevalnih politik v ZDA.

Pričakuje se, da bo Ameriška centralna banka ta teden nakazala na hitrejše zmanjševanje nakupov sredstev od prvotnih načrtov in s tem povezan zgodnejši začetek dviga obrestnih mer. Prav tako bodo posodobili svoje načrte za stopnje obrestnih mer v naslednjih nekaj letih.

Elon Musk je na Twitterju spet poskrbel za razburjenje

Trgi so sicer že precej naprej, saj so že v celoti vključili 0,25 odstotni dvig stopnje do maja in 0,75 odstotno obrestno mero, do konca prihodnjega leta.

Ta teden se bodo sestali tudi predstavniki Evropske centralne banke, Banke Anglije in Japonske centralne banke, vsi pa bodo razpravljali o normalizaciji politike, v svojem ponavadi polžje počasnem tempu.

Odmerjen odziv trgov na petkovo poročilo o izjemno visoki inflaciji v ZDA kaže, da so trgi večino sprememb politik že predvideli, vseeno pa lahko pri takem številu srečanj pride do presenečenja ali dveh.

"Obeti globalne denarne politike v tranziciji prek več geografskih območij z različno hitrostjo, so recept za nestanovitnost, pri čemer bi lahko trdili, da tudi povečujejo tveganje v povezavi z virusom kitajske kuge," je dejal John Briggs iz družbe NatWest Markets.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,2 odstotka vrednosti, potem ko je prejšnji teden zabeležil 1,7 odstotno rast.

Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je pridobil odstotek vrednosti, saj je raziskava med proizvajalci pokazala, da je razpoloženje med njimi najboljše po letu 2018.

Wall Street si želi podaljšati petkovo rast, pri čemer so terminske pogodbe za indeks Nasdaq danes pridobile 0,3 odstotka vrednosti, tiste za indeks S&P 500 pa so zrasle za 0,2 odstotka.

Na valutnih trgih je dolarski indeks ostal stabilen pri 96,069 točke, potem ko je prejšnji teden vztrajal v območju med 95,848 in 96,594 točke.

Dolar je malenkost pridobil proti jenu in dosega nivo 113,52 jena, medtem ko je proti evru ohranil stabilen nivo pri 1,13 dolarja za evro, potem ko je prejšnji teden preživel v razponu 1,1226 $/1,1382 $.

Na surovinskih trgih je zlato ostalo pri nivoju 1783 dolarjev za unčo, potem ko je pridobilo le malenkost podpore zaradi izjemno visoke ameriške inflacije objavljene prejšnji teden.

Cene nafte so nadaljevale z odbojem, saj so prejšnji teden prekinile šest tednov trajajočih niz izgub in teden zaključile z približno 8 odstotno rastjo.

Cena nafte znamke Brent se je danes podražila za 84 centov na 75,99 dolarja za sod, medtem ko se je ameriška lahka nafte podražila za 95 centov na 72,62 dolarja za sod.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles