Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi v nov teden z lepo rastjo

Trgi v nov teden z lepo rastjo
January 13
07:07 2020

Delnice so v ponedeljek pridobile na vrednosti in pred podpisom prve faze ameriško-kitajskega trgovinskega sporazuma dosegle najvišjo raven v zadnjih 19 mesecih in to kljub temu, da trgi še vedno niso seznanjeni z podrobnostmi dogovora.

Najširši borzni indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,47 odstotka vrednosti in dosegel najvišji nivo po juniju 2018. Japonski borzni trgi so bili danes zaradi praznikov zaprti.

Južnokorejski borzni indeks Kospi je danes zrasel za 0,73 odstotka, Hongkonški Hang Seng pa za 0,74 odstotka. Delnice na Tajvanu so pridobile 0,6 odstotka. Na drugi strani so indeksi iz celinske Kitajske zaostajali za regionalnim indeksom, potem ko je le ta prejšnji teden zabeležil šesti zaporedni teden rasti, kar je najdaljše obdobje rasti po lanskem prvem četrtletju.

Glavni kitajski borzni indeks Shanghai Composite se je tako okrepil za samo 0,06 odstotka. Kitajski vlagatelji se sicer veselijo podatkov o trgovini in gospodarski rasti, ki naj bi nekoliko bolje osvetlili nekaj zgodnjih znakov gospodarskega izboljšanja, potem ko je država v tretjem četrtletju zabeležila najpočasnejši tempo rasti v skoraj treh desetletjih.

Globalni trgi dosegajo nove rekordne nivoje

Glavni dogodek tedna bo sicer podpis prve faze trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko v sredo. Trumpova administracija je na slovesnost v Belo hišo povabila najmanj 200 ljudi.

"Bolj umirjena geopolitična situacij in podpis prve faze trgovinskega sporazuma med ZDA in Kitajsko sta na splošno ugodna za globalno rast," je dejal Jospeh Capurso iz družbe CBA. "Vseeno pa prva faza sporazuma, ki obsega 87 strani še vedno ni bila javno objavljena. Obstajajo dvomi o obsežnosti sporazuma in ali ga bosta strani v celoti izvajali."

Washington si je tako na primer pridržal pravico, da ponovno uvede uvozne dajatve, če presodi, da Kitajska tega trgovinskega sporazuma ne spoštuje.

"Ljudje so najbolj osredotočeni na to ali se je Kitajska v resnici zavezala, da bo v naslednjih dveh letih kupila za dodatnih 200 milijard dolarjev ameriškega blaga in storitev... Kitajska zaenkrat še ni podala veliko zavez."

Podatki o kitajskem BDP-ju za četrto četrtletje in celotno leto 2019 bodo objavljeni v petek in bodo zelo verjetno močno preučevani, saj vlagatelji iščejo znake, da se izboljšave, ki so jih v zadnjem času pokazali podatki o proizvodnji odražajo tudi v širših podatkih o rasti in naložbah.

Popolno za tveganje

V petek so delnice na Wall Streetu izgubile na vrednosti potem ko podatki o novo ustvarjenih delovnih mestih v ZDA z 145,000 niso dosegli pričakovanj, šibkejša od pričakovanj pa je bila tudi rast plač.

"To je za FED popolno poročilo za nadaljnje vodenje gospodarstva, kot "vroče", saj pogledi na naravno stopnjo brezposelnosti še naprej upadajo," je dejal Alan Ruskuin iz Deutsche Bank. "To je idealen scenarij za tvegana sredstva."

Na valutnem trgu je evro v primerjavi z dolarjem pridobil na vrednosti in se okrepil na nivo 1,1126 dolarja. Cena zlata se je znižala za 0,37 odstotka na 1556,3 dolarja za unčo, potem ko je prejšnji teden z nivojem 1610,9 dolarja dosegla rekordne nivoje v zadnjih sedmih letih.

Cene nafte so bile malenkost višje potem ko so v prvem tednu letošnjega leta zabeležile najvišje izgube po koncu novembra. Cena nafte Brent se je okrepila za 6 centov na 65,04 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 59,14 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce