Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • SoftBank po vrsti težav z visokim padcem vrednosti delnic Delnice Japonskega konglomerata Softbank Group so danes izgubile več kot tri odstotke vrednosti, potem ko je veliki tehnološki vlagatelj, v enem dnevu doživel tri razočaranja, vključno s slabim nastopom družbe...
  • Trgi ne najdejo jasne usmeritve Azijske delnice in najpomembnejše valute na svetu so se v četrtek ustavile, da bi zadihale, saj so se trgi bojevali za vzpostavitev smeri v odsotnosti trdnih informacij glede nove različice...
  • Predsednik FED opozarja na negotovost glede inflacije Pojav nove variante kitajske kuge naj bi dvigovala negotovost glede inflacije, je opozoril predsednik Ameriške centralne banke. Naraščajoče okužbe s kitajsko kugo in njena nova različica, predstavljajo nova tveganja za...
  • Direktor Nissana opozarja na nadaljevanje kroničnega pomanjkanja čipov Izvršni direktor Nissana je opozoril, da bi lahko najnovejša različica kitajske kuge dodatno zaostrila kronično pomanjkanje čipov, ki se uporabljajo v proizvodnji avtomobilov. Makoto Učida je tako dejal, da je...
  • Težave Evergranda se stopnjujejo Delnice skupine Evergrande, so med današnjim jutranjim trgovanjem izgubile kar 4,8 odstotka vrednosti, potem ko se je predsednik družbe odločil zmanjšati svoj delež v podjetju, ki je v hudih finančnih...

Trgi so v nov trgovalni teden vstopili z izgubami

Trgi so v nov trgovalni teden vstopili z izgubami
November 22
07:13 2021

Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z izgubami, pri čemer so se pod pritiskom znašle tudi cene nafte in evra, saj je vrnitev omejitev povezanih s širjenjem kitajske kuge v Evropi in govor o pospešenem zniževanju denarnih spodbud, iz strani Ameriške centralne banke, med vlagatelje vneslo nemir.

Naftne terminske pogodbe so takoj po odprtju trgov izgubile 1 odstotek vrednosti, kar je bila posledica zaskrbljenosti glede prevelike ponudbe. To je vodilo k najnižjim nivojem cen nafte v zadnjih sedmih tednih.

Avstralske delnice so izgubile 0,4 odstotka vrednosti, pri čemer so največ vrednosti izgubile delnice bank. Japonski indeks Nikkei je upadel za 0,3 odstotka, medtem ko je ostal najširši indeks delnic azijsko-pacifiške regije nespremenjen.

Kriza v kitajskem nepremičninskemu sektorju je vse globja

"Postavljajo se vprašanja glede odpornosti Evrope in njenega gospodarstva, ki mu škodi razmah protestov in rast stopnje okuženosti, ki smo jo opazili prek vikenda," je dejal Rodrigo Catril, iz National Australia Bank v Sydneyju.

"Težko je videti, da bi ameriškemu dolarju s tem ozadjem lahko kaj škodovalo," je dejal in pri čemer njegov pogled, še dodatno poudarjajo nedavni močni ameriški gospodarski podatki in sokolovska drža uradnikov pri centralni banki.

Vrednost evra v primerjavi z dolarjem se je znižala za 0,2 odstotka na 1,128 dolarja, kar je bilo blizu najnižjih nivojev v zadnjih 16 mesecih. Skupna valuta je bila sicer na zadnjih trgovalnih sejah glavno gibalo, saj vlagatelji stavijo na to, da bo evropsko gospodarstvo močno zaostalo za okrevanem v ZDA.

Varna zavetja, kot so obveznice, japonski jen in zlato so imela prav tako koristi od nedavnih pretresov na finančnih trgih. V ponedeljek je bil donos referenčnih 10-letnih ameriških zakladnic stabilen pri 1,5634%. Zlato je dobilo podporo pri 1845 dolarjev za unčo. Jen pa se je gibal pri nivoju 114,09 za dolar.

Južnokorejske delnice so bile danes izjema pri rasti, saj so njihovi proizvajalci čipov sledili rasti svojih ameriških vrstnikov, pri čemer so se obeti za povpraševanje po pomnilniških čipih še izboljšali.

Iskanje zavetja

Trgovanje bo ta teden v ZDA verjetno manjše zaradi praznovanja zahvalnega dneva, vseeno pa je med trgovalci čutiti previdnost zaradi naraščajočega števila primerov okužb z kitajsko kugo v Evropi, budno pa bodo spremljali tudi tamkajšnje izjave odgovornih iz centralnih bank.

V Avstriji so danes zaradi skokovite rasti okužb začeli z četrto zaporo, sosednja Nemčija pa je opozorila, da bi lahko sledila zgledu južne sosede. Hkrati se po vsej celini vrstijo protesti proti omejevalnim ukrepom, pri čemer je najbolj burno na Nizozemskem in v Belgiji.

Hkrati se pričakuje, da bodo raziskave katerih objava je v Evropi načrtovana za ta teden, pokazale na trend padanja obsega proizvodnje in slabšanje razpoloženja v gospodarstvu.

Na drugi strani je ameriško gospodarstvo analitike v zadnjih tednih presenetilo z močnejšimi podatki o maloprodaji in višjo inflacijo od pričakovanj. Ta teden bo poudarek namenjen cenam in trgu dela in kaj bi lahko FED storila glede njune moči.

Podpredsednik FED-a Ricahrd Clarida, je prejšnji teden dejal, da bi lahko na decemberskem srečanju banke razpravljali o pospešitvi tempa zniževanja spodbud za gospodarstvo. Zapisnik iz novembrske seje banke bo sicer objavljen v sredo.

Medtem naj bi se centralni banki v Južni Koreji in Novi Zelandiji ta teden odločili za zvišanje obrestnih mer, pri čemer je so trgi v cene že vključili približno 40 odstotno možnost zvišanja obrestne mere za 50 bazičnih točk na Novi Zelandiji.

Bitcoin se je znašel pod pritiskom, potem ko je prejšnji teden posloval najslabše v zadnjih dveh mesecih, pri čemer je njegova vrednost nazadnje dosegala 58.180 dolarjev.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles