Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi so v strahu pred drugim valom okužb danes poslovali v negativnem območju

Trgi so v strahu pred drugim valom okužb danes poslovali v negativnem območju
June 15
06:21 2020

Azijske delnice so v ponedeljek izgubile na vrednosti, cene nafte pa so upadle zaradi strahu pred drugim valom okužb s koronavirusom v Pekingu. Vse to je vlagatelje pognalo v zavetje varnih naložb, medtem ko so slabi kitajski gospodarski podatki še dodatno poslabšali razpoloženje na trgih.

Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske se je danes znižal za 0,3 odstotka, avstralske delnice so izgubile 0,1 odstotka vrednosti, medtem ko sta glavna indeks v južni Koreji in na Japonskem izgubila 0,3 oziroma 0,7 odstotka vrednosti.

Kitajske delnice so trgovalni dan začele v rdečem, saj je glavni indeks CSI 300 upadel za 0,1 odstotka.

Današnje izgube na trgih sledijo močni rasti svetovnih delnic od konca marca, ki so jo spodbudile centralne banke in fiskalne spodbude ter optimizem, ko so države počasi začele rahljati svoje omejevalne ukrepe sprejete za omejitev širjenja novega kitajskega koronavirusa.

"Na vsak nov izbruh bodo vlagatelji gledali zelo, zelo previdno. Trg se trenutno zaveda, da vprašanje COVID-19 še ni rešeno. Gre za realnost," je dejal James McGlew iz borznoposredniške družbe Argonaut.

Globalni trgi v napetosti pred zasedanjem Ameriške centralne banke

McGlew pričakuje popravek "medtem ko trgi ovrednotijo tisto, kar nas čaka."

Na vrednosti so medtem izgubile tudi terminske pogodbe za glavni ameriški borzni indeks S&P 500, ki so med zgodnjim azijskim trgovanjem upadle za 1,1 odstotka.

Pripravljenost na tvegane naložbe se je ohladila potem, ko je vi zadnjih dneh v Pekingu prišlo do več deset novih primerov okužbe z novim virusom, ki so bili domnevno povezani z tržnicami z hrano. Oblasti so ta prodajni center zaprle in uvedle karanteno za bližnje stanovanjske četrti.

Vlagatelji so na trnih tudi zaradi števila okužb v ZDA, kjer so v soboto poročali o več kot 25,000 primerih okužb.

Virus je do sedaj po svetu okužil že skoraj 8 milijonov ljudi, od katerih jih je umrlo že več kot 435,000.

Medtem novi gospodarski podatki iz kitajske niso oživili apetita vlagateljev po tveganju.

Kitajska industrijska proizvodnja se je v maju povečala za 4,4 odstotka, medtem ko so analitiki napovedovali 5 odstotno rast. Na drugi strani se je prodaja na drobno znižala za 2,8 odstotka, kar je bilo več od pričakovanj in kaže na šibko domače povpraševanje.

Nekateri analitiki sicer še vedno upajo na oživitev razpoloženja.

"Predvidevamo, da bo katerikoli nov val okužb, zaradi izkušenj, bolj obvladljiv od prvega," so v zapisu sporočili analitiki iz banke Morgan Stanley. "Olajševalni ukrepi bodo Aziji (razen japonske) pomagali, da se spet postavi na noge."

Na valutnih trgih je vrednost japonskega jena v primerjavi z dolarjem narasla na nivo 107,18 jena za dolar.

Analitiki so medtem dejali, da čakajo svetovne finančne trge v tem tednu nadaljnji testi, zlasti glede tega ali bo ponovno odpiranje gospodarstev pomagalo pri dvigu cen delnic.

Predsednik Ameriške centralne banke Jerome Powell bo ta teden hkrati pričal pred Kongresom, kjer "bo morda poskušal prikazati bolj optimistične obete za gospodarstvo, ali bodo trgi do tega odprti pa bomo morali počakati," je dejal ekonomist David Bassanese.

Vlagatelje bodo ta teden zanimali tudi podatki o maloprodaji v ZDA, ki bodo objavljeni v torek in naj bi pokazali odboj po velikih padcih prodaje v aprliu.

Na surovinskih trgih je nafta povečala svoje izgube, potem ko je prejšnji teden prvič po koncu aprila zabeležila izgubo. Cena nafte znamke Brent se je znižala za 2,25 odstotka na 37,86 dolarja za sod, medtem ko se je lahka ameriška nafta pocenila za 3,09 odstotka na 35,14 dolarja za sod.

Cena zlata se je na drugi strani povišala za 0,2 odstotka na 1732,2 dolarja za unčo.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles