Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News

Trgi višje potem ko se je Peking presenetljivo odločil za znižanje obrestnih mer

Trgi višje potem ko se je Peking presenetljivo odločil za znižanje obrestnih mer
November 18
07:05 2019

Nov trgovalni teden na globalnih borzah se je začel z rastjo azijskih delnic, potem ko je trge presenetil Peking, ki se je prvič po letu 2015 odločil za znižanje ključne obrestne mere, kar je sprožilo ugibanja o začetku spodbujevalnih ukrepov v drugem največjem gospodarstvu sveta.

Kitajska centralna banka se je tako odločila za znižanje sedem dnevnih obrestnih mer o povratnem odkupu za 5 bazičnih točk, na 2,5 odstotka. Ta poteza je spodbudila dvig juana in hkrati znižala donosnost obveznic.

Novica je pomagala pri dvigu šanghajskega borznega indeksa CSI300 za 0,8 odstotka, kljub temu, da je bila začetna reakcija trgov previdna. Najširši indeks azijsko-pacifiških delnic izven Japonske je danes pridobil 0,3 odstotka vrednosti.

FT Quant brez vstopnih stroškov do konca meseca novembra

Enako rast je dosegel tudi glavni japonski borzni indeks Nikkei 225, ki se je hkrati približal 13 mesečnim viškom.

Zadnja politična sprememba v Pekingu je povečala upanja, da bi lahko v trgovinskih pogovorih z ZDA prišlo do večjega napredka. V soboto so tako kitajski državni mediji poročali, da sta se obe strani "konstruktivno pogovarjali" o trgovini s telefonskim klicem na visoki ravni, ki je vključeval tudi kitajskega podpredsednika vlade Liu Heja in ameriškega trgovinskega predstavnika Roberta Lighthitzerja in finančnega ministra Stevena Mnuchina.

"Bolj kot v prejšnjih krogih pogajanj vidimo zagon proti dosegi vsaj omejenega trgovinskega dogovora. Takšen mini dogovor bi odpravil nekaj negativnega občutka za realno gospodarstvo in trge," je dejal Patrik Schowitz iz družbe J.P. Morgan Asset Management.

Oziranje proti FED

Na valutnih trgih je dolar v ponedeljek proti glavnim valutam ohranil skoraj enake nivoje vrednosti in se giblje v nedavnih tesnih okvirjih trgovanja. Volatilnost je tako trenutno najnižja v zadnjem desetletju in ne kaže nobenih znamenj premikov.

Evro je v primerjavi dolarjem dosegal nivo 1,1063 dolarja, potem ko je prejšnji teden našel podporo pri nivoju 1,0987 dolarja. Vlagatelji medtem čakajo na prvi večji govor nove predsednice Evropske centralne banke Christine Lagarde, ki bo v petek, kjer bodo iskali namige o prihodnji politiki banke.

Dolar in obveznice bodo verjetno občutljive na zapisnik iz zadnje politične seje Ameriške centralne banke, ki naj bi bil objavljen v sredo.

"Zapisnik bo verjetno potrdil, da je ameriško gospodarstvo v dobrem stanju in da so trenutne nastavitve denarne politike primerne, kar bi podprlo vrednost dolarja," je dejal Joseph Capruso iz Commonwealth Bank of Australia.

Vseeno je opozoril, da je petkovo poročilo o ameriški maloprodaji, pokazalo prva znamenja šibkosti v pred tem močni porabi.

Na surovinskih trgih se je vrednost zlata za malenkost znižala na nivo 1466,17 dolarja za unčo, saj sledi vsakemu malenkostnemu premiku v apetitu trgov po tveganju.

Cene nafte so ohranili vrednost potem ko je nafta znamke Brent v petek dosegla najvišje nivoje v zadnjih sedmih tednih. Z Brentovo nafto se je tako trgovalo pri nivoju 63,34 dolarja za sod, medtem ko je bilo treba za sod lahke ameriške nafte odšteti 57,76 dolarja.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce