Finančni trgi

Prispevki

Trgovanje na kitajskih borznih trgih danes predčasno zaključeno

Trgovanje na kitajskih borznih trgih danes predčasno zaključeno
January 04
08:03 2016

Trgovanje na Kitajskih delniških trgih je bilo danes prekinjeno, potem ko so trgi doživeli dramatičen padec, kar je sprožilo nov sistem namenjen omejevanju volatilnosti.

Glavni kompozitni indeks na borzi v Šanghaju je tako izgubil 6,9 odstotka vrednosti, medtem ko je indeks najpomebnejših družb, CSI 300 padel za 7 odstotkov.

Tehnološki indeks na borzi v Šenženu jo je odnesel najslabše, saj je izgubil kar 8 odstotkov vrednosti. Trgovanje je bilo za 15 minut ustavljeno sredi deneva, ko so borze izgubile več kot 5 odstotkov vrednosti. A kljub prekinitvi so delnice proti koncu deneva nadaljevale z izgubljanjem vrednosti, kar je regulatorje prisililo k zgodnjemu končanju trgoavanja.

Po novem Kitajskem mehanizmu prekinitve, so vsaki premiki višji od 7 odstotkov glede na prejšnjo trgovalno sejo, dovolj za prekinitev trgovanja za tisti dan. Ukrep je bil uveden v začetku decembra potem ko so borze sredi poletja doživljale burno razprodajo. Prvič je ukrep prišel v veljavo prav danes.

Kitajska proizvodna aktivnost se še naprej poslabšuje

Eden od dejavnikov za tako visoke padce na borzi, je raziskava o proizvodnji, ki je opozorila na še več slabih novic za kitajsko gospodarstvo.  Indeks PMI, ki ga sesatvaljata družbi Caixin in Markit je tako decembra zdrsnil na 48,2 točke (vrednost pod 50 točk označuje krčenje), kar pomeni že 10 zaporedni mesec zmanjševanja tovarniške aktivnosti v sektorju.

Zasebna PMI raziskava, ki se osredotoča na manjša in srednja podjetja je bila objavljena po uradni državni raziskavi, ki se osredotoča na velika podjetja in je pokazala na peto zaporedno mesečno krčenje.

Glavni indeks na borzi v Hong Kongu, Hang Seng je danes izgubil 2,8 odstotka vrednosti.

Preostali del Azije prav tako v rdečem

Delnice v preostali Aziji so sledile Kitajskemu zgledu in izgubljale na vrednosti. Glavni japonski borzni indeks Nikkei 225 je tako trgovalni dan zaključil 3,1 odstotka nižje, saj je močan jen prizadel vrednost delnic velikih izvoznikov. Poleg tega je trg z zamudo zaradi praznikov, reagiral tudi na izgube na ameriških trgih.

Glavni Avstralski borzni indeks S&P/ASX 200 je dan zaključil 0,5 odstotka nižje, medtem ko je glavni korejski borzni indeks Kospi izgubil 2,2 odstotka.

Dvig cen nafte je spodbudil Avstralski energetski sektor, z 3 odstotki pa so največ pridobile delnice družbe Woodside Petroleum. Nafta znamke Brent je po napetostih na bližnjem vzhodu, tako pridobila 3 odstotke in je dosegala vrednost 38,4 dolarja na sod.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce