Finančni trgi

Prispevki

 Breaking News
  • Trgi so nov teden začeli pozitivno Azijske delnice so nov trgovalni teden začele z pozitivno rastjo, sicer pa bo teden poln objave poslovnih rezultatov pomembnih svetovnih družb. Na današnje trgovanje so vplivale novice o poizkusih sprejema...
  • Evergrande začasno preprečil bankrot Delnice kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande, so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu pridobile 6 odstotkov vrednosti, potem ko so kitajski mediji poročali, da je uspelo družbi pred ključnim iztekom...
  • Delnice Evergranda so ob ponovnem začetku trgovanja zgrmele v prepad Delnice družbe Evergrande so med današnjim trgovanjem na borzi v Hongkongu izgubile 14 odstotkov vrednosti, saj je bilo po 17 dni trajajoči prekinitvi spet mogoče trgovati z njimi. Izjemno zadolženi...
  • Trgi so danes poslovali optimistično Azijski trgi so med današnjim trgovanjem pridobili na vrednosti, potem ko se je donos ameriških dolgoročnih obveznic povišal na najvišje nivoje v zadnjih petih mesecih. Vse to je posledica naraščajočega...
  • Cene nafte so začasno nehale naraščati Cene nafte so se v torek znižale, pri čemer je nafta znamke Brent na vrednosti izgubila že drugi dan zapored, kar je bila posledica počasnejše gospodarske rasti na Kitajskem in...

Trgovanje z delnicami družbe Evergrande prekinjeno

Trgovanje z delnicami družbe Evergrande prekinjeno
October 04
05:48 2021

Trgovanje z delnicami družbe Evergrande je bilo prekinjeno, saj vlagatelji čakajo na izjavo močno zadolžene nepremičninske družbe glede svoje prihodnosti. Družba je sporočila, da je do prekinitve trgovanja z njihovimi delnicami prišlo pred "objavo, ki vsebuje notranje informacije o veliki transakciji".

Objava prihaja sredi poročil, da naj bi konkurenčno nepremičninsko podjetje v enoti Evergrande kupilo večinski lastniški delež.

V zadnjih dneh so lastniki obveznic Evergranda po poročanju dejali, da je podjetje zamudilo z izplačilom obresti.

Kitajski režim je vsako poslovanje s kriptovalutami razglasil za “kaznivo dejanje”

V regulativni izjavi za borzo v Hongkongu je skupina Evergrande dejala, da je trgovanje z njihovimi delnicami začasno onemogočeno, "dokler družba ne bo objavila obvestila, ki vsebuje notranje informacijo o večji finančni transakciji".

Medtem naj bi po pisanju kitajske medijske družbe Calian Press, konkurenčna nepremičninska družba Hopson Development, za okrog 5 milijard dolarjev kupila 51 odstotni delež v Evergrande Real Estate. Pri družbi Hopson poročila zaenkrat še niso komentirali, vseeno pa je bilo tudi trgovanje z njihovimi delnicami zaustavljeno, zaradi čakanje na objavo "v zvezi z veliko finančno transakcijo".

Težave družbe Evergrande so pretresle trge zaradi zaskrbljenosti glede njihovega več kot 300 milijard dolarjev težkega dolga. Zaradi težave se je vrednost delnic družbe v letošnjem letu znižala že za skoraj 80 odstotkov.

Referenčni indeks delnic na borzi v Hongkongu, Hang Seng je sicer med današnjim trgovanjem izgubil 2,25 odstotka vrednosti.

Kaj se dogaja z Evergrandom?

V zadnjih tedni se družbe Evergrande trudi odplačati obveznosti vlagateljem v njihove obveznice in produkte za upravljanje premoženja. Prejšnji četrtek je skupina, z likvidnostnimi težavami sporoči, da bo njihova izpostava za upravljanje z premoženjem vlagatelje v svoje izdelke, ki so večinoma mali kitajski vlagatelji, poplačala v višini 10 odstotkov vrednosti naložbe.

To je sicer v nasprotju s poročili tujih imetnikov obveznic, ki pravijo, da jim družba ni plačala nobenih obresti do datuma zapadlosti.

Izjemno zadolženo podjetje je tako prejšnji teden drugič v nekaj dneh zamudilo rok za izplačilo obresti tujim vlagateljem. Tem bi morali do srede prejšnji teden izplačati 47,5 milijona dolarjev zapadlih obveznosti.

V skladu z dogovorom z vlagatelji ima sedaj družba 30 dnevni rok odloga, predenj zamujena plačila uradno postanejo neplačane obveznosti.

Evergrande bo moral sicer v prihodnjem mesecu poplačati zapadle obveznosti za obresti v višini več kot 160 milijonov dolarjev. Skupne obveznosti družbe sicer dosegajo kar približno 2 odstotka celotnega kitajskega bruto domačega proizvoda.

To je na trgih sprožilo pomisleke, da ni se lahko težave nepremičninskega velikana razširile tudi na druge sektorje drugega največjega gospodarstva na svetu in škodovale tudi celotnemu svetovnemu finančnemu sistemu.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles