Finančni trgi

Prispevki

Trgovanje z delnicami Evergrandeja spet zaustavljeno

Trgovanje z delnicami Evergrandeja spet zaustavljeno
January 03
07:44 2022

Kitajski nepremičninski velikan v težavah Evergrande, je prekinil trgovanje s svojimi delnicami na borzi v Hongkongu, saj vlagatelji čakajo na novice o njegovem načrtu za prestrukturiranje. Izjava na borzi sicer ni navedla razloga za zaustavitev trgovanja.

Skupina Evergrande ima dolgove v višini več kot 300 milijard dolarjev, pri čemer si trenutno za poplačilo dobaviteljev in upnikov, prizadevajo zbrati denar s prodajo sredstev in delnic.

Prejšnji teden je sicer družba zmanjšana načrte za poplačilo vlagateljem v svoje izdelke za upravljanje premoženja.

Tesla bo odpoklicala skoraj pol milijona avtomobilov

Evergrande je v petek sporočil, da lahko vsak vlagatelj v njihove produkte za upravljanje premoženja pričakuje, da bo dobil 1257 dolarjev mesečnega poplačila glavnice za tri mesece, ne glede na to, kdaj njihova naložba zapade.

Podjetje pred tem ni omenjalo nobenih zneskov in se je dogovorilo, da bo 10 odstotkov naložb vrnilo do konca meseca, ko produkt zapade.

Družba je v izjavi, objavljeni na spletni strani enote za upravljanje s premoženjem dejala, da situacija ni "idealna" in da bo "aktivno zbirala sredstva" ter posodobila načrt odplačevanja ob koncu marca, ne da bi navedla dodatne podrobnosti.

Objavo strokovnjaki vidijo kot dodaten dokaz vse večje finančne krize pri razvijalcu nepremičnin.

Prejšnji teden Evergrande ni izplačal nekaterih plačil obresti na svoje tuje obveznice. Konec tedna pa so lokalni mediji poročali, da je mestna vlada na kitajskem letoviškem otoku Hainan podjetju 30.decembra naročila, naj v 10 dneh poruši 39 tamkajšnjih stanovanjskih zgradb, saj so bile zgrajene nezakonito.

Bonitetne agencije so ocenile, da družba ni uspela poplačati obveznosti svojih mednarodnih obveznic v višini 19 milijard dolarjev, potem ko so prejšnji mesec zamudili skrajni rok za poplačilo obveznosti.

Evergrande je sicer trgovanje s svojimi delnicami pred tem začasno ustavil že v oktobru, ko so kot razlog navedli, da bodo "objavili novico, ki vsebuje notranje informacije o veliki transakciji".

Takrat je prišlo do poročil, da naj bi konkurenčno nepremičninsko podjetje Hopson Development kupilo 51 odstotni delež v njihovi enoti za nepremičninske storitve.

A nato je kasneje istega meseca Evergrande sporočil, da je posel v višini 2,6 milijarde dolarjev propadel, saj se družbama ni uspelo dogovoriti o pogojih posla.

Delnice Evergranda so lani izgubile skoraj 90 odstotkov svoje vrednosti, saj so vlagatelji postajali vse bolj zaskrbljeni glede prihodnosti družbe.

About Author

Furlan Klemen

Furlan Klemen

je izkušen borzni trgovalec z več kot desetletnimi izkušnjami, specializiran za trgovanje makroekonomskih dogodkov na terminskih borzah. Trgovalni račun podjetja Finančni Trgi d.o.o. se lahko pohvali z izjemnim Sharpe ratio-m, ki je 3 (letni donos glede na volatilnost). Po kriteriju Sharpe ratio je Klemen Furlan eden uspešnejših trgovalcev na Chicaški terminski borzi. Poleg borznega trgovanja je tudi direktor podjetja Finančni Trgi d.o.o. in predsednik Društva finančnikov Slovenije (DFS).

Related Articles