Finančni trgi

Prispevki

Amazon eksplodiral strmo navzgor!

Amazon eksplodiral strmo navzgor!
July 27
12:06 2015

Amazon je v prejšnjem tednu objavil zaslužek drugega četrtletja, ki je močno presegel ocene analitikov, kar je takoj pognalo ceno delnice po objavi za neverjetnih 18%. Cena je tako iz 480 dolarjev za delnico skočila na 580 dolarjev in to še pred odprtjem trga. Po objavi se je eksplozija cene malo umirila in se trenutno giblje okoli 540 dolarjev za delnico.

Zakaj je prišlo do takšne rasti?

Ocena višine prihodkov s strani analitikov se je gibala okoli 22,4 milijarde ameriških dolarjev, dejansko pa je Amazon pridelal 23,18 milijarde ameriških dolarjev prihodkov. To je kar 20% zvišanje glede na drugo četrtletje v lanskem letu, Amazon pa je še pripomnil, da bi bila številka v primeru bolj ugodnih valutnih sprememb precej višja, okoli 27%.

Dobiček je torej znašal 92 milijonov ameriških dolarjev, medtem ko je v enakem obdobju lani podjetje pridelalo 126 milijonov dolarjev izgube. Dobiček na delnico je znašal 0,19 dolarjev proti pričakovani izgubi 14 centov na delnico.

Torej, analitiki so pričakovali izgubo, doživeli pa kar solidne dobičke. Amazon je znan po izgubah, saj podjetje močno investira, in so nepričakovani dobički močno pozitivna novica. To je delnico pognalo v višave, saj je povpraševanje močno naraslo. Toda zopet se je pokazala vedenjska plat investitorjev, daj jih je sedaj večina, ki je delnico kupovala izven trgovalnih ur, v izgubi.

Prihodki in dobički podjetja so narasli predvsem zaradi dveh delov podjetja: AWS (Amazon Web Services), ki ponuja storitve v oblaku, in pa Amazonova tržnica za tretje osebe. Storitve v oblaku so pridelale 1,8 milijarde dolarjev prihodkov, kar je 81% več kot v enakem obdobju lani in 14% več kot v prvem četrtletju 2015.

Prodaja na mednarodni ravni se je povišala za 3%,, kar pri Amazonu pripisujejo močnejšemu dolarju. Prodaja v Severni Ameriki se je povišala za 26%, še več pa v Indiji, ki ostaja država z največjo rastjo prodaje. Podjetje ni želelo podati točnih podatkov, je pa namignilo na investicijo v višini 5 milijard ameriških dolarjev za izgradnjo AWS centra v Indiji.

V kasnejšem pogovoru je CFO podjetje Brian Olsavsky dejal, da se število Amazon Prime naročnikov hitro povečuje. Amazon Prime je ena najbolj pomembnih skupin uporabnikov, saj v povprečju na stani zapravijo tudi do dvakrat več kot navadni uporabniki.

Torej, v preteklih treh mesecih je Amazon presenetil analitike, kar je ceno močno dvignilo. Podjetje je imelo veliko pozitivnih novic. Kljub temu pa analitiki za tekoče četrtletje zopet napovedujejo izgubo. Zanimivo bo videti rezultate v oktobru in odziv investitorjev.

About Author

Nik Mlakar

Nik Mlakar

Nik je študent ekonomije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce