Finančni trgi

Prispevki

Amerika, pomagajte nam!

Amerika, pomagajte nam!
March 25
08:15 2016

Soočeni z potopitvijo svojih delniških trgov v lanskem letu so se pri Kitajski centralni banki hitro odločili, da se za pomoč obrnejo proti Ameriški centralni banki (FED) in jih prosijo za deljenje njihovih izkušenj pri spopadanju z "črnim ponedeljkom" ko je leta 1987 prišlo do borznega zloma na Wall streetu.

Zahtevo je Kitajska centralna banka po e-pošti poslala 27. julija lani, v naslovu pa so zapisali: "Vašo nujno pomoč bi zelo cenili!"

V sporočilu višjem članu uprave FED-a je glavni predstavnik kitajske banke za Amerike, Song Šiangjan opozoril na 8,5 odstotni dnevni padec kitajskih borznih tečajev in dejal: "Moj guverner bi se rad učil iz vaših dobrih izkušenj".

Kitajska industrijska aktivnost nadaljuje z umirjanjem

Ali se je Kitajska centralna banka tudi za ukvarjanje z prejšnjimi pretresi na trgih obrnila na FED, sicer ni znano. Obe banki dogodka na povpraševanje iz strani medijev nista komentirali. Med bankama sicer po notranjih informacijah ne obstaja nobena hitra povezava, kitajski uradniki pa naj bi neradi sodelovali na mednarodnih srečanjih.

Zlom kitajskih delniških trgov je sicer sprožil strme padce na vseh svetovnih borznih trgih, v nekaj urah po dogodku pa je FED, Kitajski centralni banki poslala javno dostopne dokumente o ukrepih banke v letu 1987.

Fedovi uradniki so naslednji dan začeli dvodnevno srečanje na katerem so se po zapisniku sestanka seznanili z razprodajo na Kitajskih delniških trgih. Mnogi so izrazili svojo zaskrbljenost nad negativnimi vplivi za ZDA.

Sporočilo kaže kako zaskrbljen je postal Peking zaradi poglabljanja finančne krize in ponuja redek vpogled v eno od najmanj poznanih centralnih bank na svetu. Izmenjave kažejo na določeno kolegijalnost med bankama, vseeno pa je zanimivo, da tudi v času kriz med seboj ne delita svojih skrivnosti.

Vir: Reuters

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce