Finančni trgi

Prispevki

Obetavna strategija, ki se na srebru lahko bogato poplača!

Obetavna strategija, ki se na srebru lahko bogato poplača!
September 13
05:46 2012

Ben Bernanke bo danes spregovoril na FOMC (Federal Open Market Committee) konferenci ob 20:15, še pred tem bo pa izdano FOMC poročilo, ki izzide 8-krat na leto. V preteklosti je bila ena boljših strategij za izkoristek teh dogodkov nakup delnic (oz. indeksov) ob odprtju trga in prodaja ob zaprtju ameriških borz. Danes pa je lahko drugače.

Zaradi pričakovanj novega "kvantitativnega sproščanja" QE3 so investitorji po svetu že prilagodili svoje portfelje in posledično zvišali cene delniškim trgom. To pomeni, da bo v primeru sprejetja QE3 pozitiven učinek na trge kratkoročen in majhen, medtem ko ima lahko negativno presenečenje (FED ne sprejme ukrepov QE3) ogromne negativne posledice za trge.

Eden najbolj tveganih trgov danes je srebro (in tudi zlato). Cena plemenitih kovin je v preteklih mesecih narasla tudi zaradi pričakovanj po QE3 in zaradi ukrepov ECB. Če do ukrepanja s strani FED-a ne pride, bo na trgu plemenitih kovin po vsej verjetnosti prišlo do večjih kratkoročnih popravkov cen navzdol.

Dodatno tveganje pri srebru pa je pozicioniranje špekulantov, ki je še dva meseca nazaj bilo močno v prid rasti cene srebra. V zadnjem mesecu so špekulanti zaprli svoje prodajne (short) pozicije na terminskih borzah in imajo sedaj največje število nakupnih pozicij v zadnjem letu.

Kljub temu ta številka še ni ekstremna (kot je bila pred kratkim v drugem ekstremu) in ne pomeni, da bo denimo cena srebra padla za 50%. Pomeni le to, da je v preteklosti takšno hitro spreminjanje pozicioniranja velikih igralcev na trgu pomenilo kratkoročne popravke cen. Skupaj z današnjo FOMC konferenco je torej srebro močno tvegana pozicija, saj se pričakuje povečana volatilnost cene.

Za tiste z več izkušnjami pri trgovanju (z opcijami) je sledeča strategija primerna za razmislek.

Če menimo, da bo cena kratkoročno padla, vendar pa hkrati menimo, da ima visoko potencialno dolgoročno (ali srednjeročno) rast, lahko to mnenje apliciramo v strategijo, ki nam prinese dobiček iz obeh dogodkov - kratoročnega padca in srednje-dolgoročne rasti. To lahko storimo tako, da sedaj vstopimo v prodajno (short) pozicijo na srebro, jo zapremo, ko pride do padca, in vstopimo v nakupno pozicijo, ko menimo, da je čas za nakup. Glavna težava takšne izvedbe strategije je ta, da v primeru nadaljne rasti cene srebra, lahko izgubimo kar velik delež svojega trgovalnega računa in še v nakupno pozicijo ne gremo, ker smo zamudili premik.

Boljša rešitev je nakup PUT opcije z dospetjem recimo v decembru (ali prej) in nakupom CALL opcije z daljšim dospetjem (recimo april 2013).

Tako se izpostavimo potencialnim zaslužkom, če cena res na kratek rok pade (zaradi PUT opcije) in tudi ko prične nazaj naraščati (zaradi CALL opcije). Najslabše kar se nam lahko zgodi je izguba vrednosti obeh premij v primeru kratkoročne rasti in dolgoročnega padanja cene (ali pa stagnacije cene pri trenutnih vrednostih).

Ampak če namenimo takšni strategiji le majhen delež trgovalnega računa (recimo 3-4%) zato, da se izpostavimo nekajkrat večjim potencialnim zaslužkom, se lahko takšna strategija (sploh glede na alternativo s short pozicijo in nato nakupom) zelo obetavna.

Več o iskanju takšnih priložnosti bomo govorili na seminarju o najboljših trgovalnih metodah, o sami implementaciji strategij z opcijami pa na seminarju o opcijah.

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce