Finančni trgi

Prispevki

Bo leto 2014 zrcalna slika borznega dogajanja v 2013?

Bo leto 2014 zrcalna slika borznega dogajanja v 2013?
April 15
08:53 2014

Charlie Bilelo, direktor raziskav pri družbi za upravljenje vzajemnih skladov Pension Partners, je nedavno na Twitterju objavil spodnjo tabelo, ki primerja ustvarjene donose različnih tipov borznih naložb v letu 2013 in 2014.

Kot lahko ugotovimo, letošnje leto ponuja zrcalno sliko lanskega borznega dogajanja. Če je torej neka naložba v 2013 rasla, je zdaj v 2014 opaziti ravno nasproten trend.

Letos tako plemenite kovine rastejo, medtem ko delnice izgubljajo na vrednosti. Seznam izbranih naložb in njihovih donosnosti si lahko ogledate spodaj v tabeli:

blgeofkcqaaabtv (1)

Vir: businessinsider.com

naslov

* Vpišite vašo e-pošto:
Vpišite Ime in Priimek:
Vaš telefon:

Narobe svet 

Dober primer za to je na primer zlato in s tem povezane naložbe. Medtem ko so naložbe v zlato in zlate rudnike v 2013 doživele občutne padce, je slika pri njih v 2014 ravno nasprotna, saj so te naložbe nahajajo v zelenih številkah.

Trenutno najbolj podcenjene delnice glede na Shillerjevo P/E razmerju

Na drugi strani pa so dober primer tudi  tehnološke delnice, ki so bile v 2013 pravi zmagovalec po donosu, sedaj pa so v prvi polovici 2014 doživele občuten padec. Nič drugačna zgodba ni tudi pri delnicah največjih ameriških podjetij, ki so v 2014 daleč od vrhov, ki so bili doseženi v 2013. Največji osmoljenec pa ja prav gotovo bitcoin, ki je po 5370-odstotni rasti iz leta 2013, v 2014 doživel pravi zlom, saj se je vrednost iz leta 2013 praktično razpolovila.

Naj še dodamo, da obstaja med donosi navedenih naložbenih razredov v letih 2013 in 2014 močna negativna korelacija, in sicer v višini -0,82.

Če so bili torej v lanskem letu izrazi kot so razpršitev sredstev, upravljanje s tveganjem (risk management) in previdnost nekaj popolnoma nepotrebnega in odveč, nas je leto 2014 še kako dobro spomnilo, da teh zlatih pravil pri investiranju in trgovanju ne smemo jemati kot samoumevne poteze.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles