Finančni trgi

Prispevki

Buča o zlatu kot naložbi, ki ščiti pred inflacijo …

Buča o zlatu kot naložbi, ki ščiti pred inflacijo …
April 04
14:10 2010

V zadnjem času je vse več vlagateljev prepričanih, da je zlato dobra ali celo nujna naložba v obdobju visoke inflacije. Zdi se samoumevno, da je iz tega naslova dobro imeti vsaj določen delež portfelja investiranega v zlato.

In to sploh sedaj, ko so centralne banke po svetu natisnile ogromno količino denarja, na drugi strani pa se države borijo z velikimi proračunskimi primankljaji in prezadolženostjo. Olje na ogenj pa priliva tudi strah pred devalvacijo dolarja in ostalih valut, padcec kupne moči in neizbežno višanje obrestnih mer.

Prevladujoči strahovi seveda niso neutemeljeni. Že iz zgodovine lahko ugotovimo, da se prezadolžene države pogosto zatečejo k tiskanju denarja, da bi si olajšale odplačevanje dolgov s šibkejšo valuto.

Američani imajo trenutno 2,2 bilijona (2.200 milijard) dolarjev prihodkov v državni proračun in 3,5 bilijona (3.300 milijard) dolarjev odhodkov, kar pomeni 1,3 bilijona dolarjev primanjkljaja ali kar 9 odstotkov BDP. V nastali situaciji, v kateri so se znašli Američani,  se zdi, da ne obstaja druga rešitev kot devalvacija dolarja (tiskanje dodatne zaloge denarja) in s tem posledično rast inflacije.

Špekulacije o tem, kdaj bo do tega res prišlo, prepuščamo vam. Toda bolj pomembno pri tem je naslednje - ali se nam (v primeru, da bo do visoke rasti inflacijo dejansko kmalu tudi prišlo) nakup zlata z namenom zaščite pred inflacijo dejansko izplača?

Gold_1970-2010V zadnjih 30 letih je bilo zlato relativno slaba investicija. Kljub inflaciji je cena ostala pod vrhom iz leta 1980 (okrog 870 dolarjev na unčo), vse do kriznega leta 2008. Torej če ste leta 1980, ko je bila inflacija več kot 10-odstotna, zaradi zaščite pred inflacijo kupili eno unčo zlata, bi morali čakati kar 28 let, da bi investicija postala dobičkonosna (gledano iz nominalnega vidika).

Če pa bi v tem obdobju upoštevali tudi inflacijo, bi z naložbo v zlato realno pridelali do danes več kot 50-odstotno izgubo. In to po 30-ih letih! Iz ust raznih finančnih svetovalcev je v kriznih časih pogosto slišati, da moramo varčevati in investirati na dolgi rok.

Komu naj torej vlagatelj verjame, ko posluša o potencialu zlata kot naložbe, ki ščiti pred inflacijo - "donosu", ki ga izkazuje več kot 30-letna zgodovina ali donosu, ki ga je investicija v zlato (brez neke občutne povezave z rastjo inflacijo) prinesla v zadnjih 3 letih?

 

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce