Finančni trgi

Prispevki

Centralna banka in njena funkcija

Centralna banka in njena funkcija
October 16
00:00 2009

Izmed dejavnikov, ki premikajo trge je najpomembnejša temeljna obrestna mera, ki jo določa centralna banka.

Obrestna mera je tudi gibalo investitorjev, ki s svojimi sredstvi za svoje naložbe iščejo največji in najvarnejši donos.

Že nekaj let so gibalo trga razlike obrestnih mer med državami, vendar je skrivnost v tem, da ni važna aktualna obrestna mera ampak pričakovanja o gibanju obrestnih mer.
Preučevanje centralnih bank in njihovega politike vam omogoči širši pogled na trge. Z znanjem o tem kaj centralno banko prisili v spremembo obrestnih mer lahko napovedujete gibanje valut in trgov.

Poglejmo si torej pobliže strukturo nekaj največjih svetovnih centralnih bank.

ecb_jpgCentralna banka

ECB je začela delovati 1. junija 1998. Svet ECB je najvišji organ odločanja odgovoren za sprejemanje odločitev glede vodenja denarne politike v evroobmočju.
Svet je sestavljen iz šestih članov izvršilnega odbora in trenutnih 16 guvernerjev centralnih bank članic evro območja. ECB kot centralna banka ne mara presenečenj in bo v primeru kakršnih koli sprememb v denarni politiki na to že prej opozorila. Svet ECB odločitve sprejema z navadno večino, v primeru izenačenega glasovanja pa ima odločilni glas predsednik sveta.

Glavni cilji ECB so ohranjanje stabilnosti cen pri 2% letni inflaciji, visoka zaposlenost ter ohranjanje vzdržnega deviznega tečaja evra. Evroobmočje je namreč zelo odvisno od izvoza in posledično bi lahko imel previsok tečaj evra negativne posledice za gospodarstvo.

Izvršilni odbor se sestaja enkrat tedensko, vendar so sestanki na katerih se določa denarno politiko sklicani enajstkrat na leto.

Predsednik ECB je Jean-Claude Trichet, ki je nasledil Wima Duisenberga novembra leta 2003. Triche je bil prej guverner francoske centralne banke. Trichet slovi po previdnosti in ga mnogi kritizirajo zaradi počasnega odziva na visoko nezaposlenost in stagnacijo ekonomije. Ne glede na vse Trichet nosi veliko odgovornost za ravnanje z denarno politiko 16 držav.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce