Finančni trgi

Prispevki

Bomo morali za ponovno borzno rast dočakati preobrat cene nafte?

Bomo morali za ponovno borzno rast dočakati preobrat cene nafte?
February 04
08:40 2016

Kamor gre nafta, tja grejo delnice. Tako preprosto je trenutno to. Sicer načeloma nizke cene nafte pomenijo nižje stroške za potrošnike in manjše proizvodne stroške za podjetja, kar potem vpliva na višji razpoložljiv dohodek. Vendar pa se pri ekstremno nizkih cenah nafte vzpostavi pozitivna korelacija med ceno nafte in smerjo delniških trgov. Razlogi za to so:

  • velike težave držav, ki so izvoznice nafte (Rusija, Brazilija, …),
  • potencialne težave bank, ki so financirale posojila naftnim podjetjem (predvsem tistim z alternativnimi metodami pridobivanja nafte),
  • negativen vpliv na inflacijo, za katero se marsikje trudijo na vse kriplje (Evropa, ZDA),
  • relativno visoka zastopanost naftnih podjetij v borznih indeksih,
  • manjše investicije, odpuščanja, zapiranja podjetij, ki so povezana s proizvodnjo nafte.

Trenutno naš direktor in izkušen borzni trgovalec Klemen Furlan dodobra izkorišča pozitvno korelacijo med ceno nafte in delniškimi indeksi na terminski borzi v Chicagu.

Je težava tudi v premajhnem povpraševanju?

Svetovno povpraševanje po nafti je sicer lani naraslo za 1,8 odstotka, letos pa se pričakuje nekoliko nižja, vendar še vedno 1,3 odstotna rast. Torej težava ni v prenizkem povpraševanju, temveč v bistveno presežni ponudbi, ki je Savdska Arabija kot glavna proizvajalka, doslej ni nameravala zniževati.  V zadnjih dneh pa se pojavljajo špekulacije, da se članice OPEC-a in Rusija pogajajo o delnem znižanju kvot načrpane nafte, kar je, skupaj z nekaterimi drugimi špekulativnimi nakupi in zadnjim padcem dolarja začelo ceno nafte počasi spet višati.

V našem uredništvu še naprej prejemamo številne klice naših bralcev, kako ravnati v teh razburkanih  časih in kaj lahko pričakujemo v bližnji prihodnosti. Zaradi izjemnega zanimanja za brezplačni individualni posvet, smo se odločili, da ga dodatno omogočimo še za 10 bralcev!

PRIJAVA NA BREZPLAČNI POSVET

Kaj to pomeni za delniške trge?

Vsak premik nafte v pozitivni smeri vrne optimizem na delniške trge. To smo lahko v zadnjem času videli kar nekajkrat, ko so ob rasti nafte borze poletele za več odstotkov.  Sami ocenjujemo, da so trenutne cene nafte že tako nizke, da za obstaja veliko večji potencial za njeno rast, kot za nadaljnje padanje.

Poleg tega pa optimizem na borzah, zlasti evropskih, vzbujajo tudi zadnje napovedi Maria Draghija, predsednika  Evropske centralne banke, da za prihodnje ukrepe, ki jih bo sprožila ECB, ni nobenih omejitev. To skoraj zagotovo pomeni, da bodo na marčevskem zasedanju sprejeli še dodatne stimulativne ukrepe. Tudi podatki, ki so prišli s Kitajske, nakazujejo, da jim le ne gre tako slabo, kot so predvidevali borzni udeleženci. Vse to vseeno kaže na pozitiven razplet krize, ki smo ji trenutno priča.

 

About Author

Primož Hočevar

Primož Hočevar

Related Articles