Finančni trgi

Prispevki

Najraje delnice ameriških podjetij

Najraje delnice ameriških podjetij
July 08
11:40 2013

Dolžniška kriza v območju evra in presenetljivo šibka gospodarska rast v Aziji sta prispevali k temu, da se vlagatelji raje odločajo za delnice ameriških podjetij.

Med 100 najdražjimi podjetji na svetu, ki kotirajo na borzi, je kar 47 ameriških. Ameriški energetski koncern Exxon je s prvega mesta na lestvici izrinil tehnološkega velikana Apple.

Devet od desetih najdražjih podjetij prihaja iz Amerike, skoraj vsako drugo podjetje od omenjenih 100 pa ima v ZDA sedež. To so rezultati študije, ki jih je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa pred dnevi predstavila revizorska hiša Ernst & Young.

Vodilni na lestvici Exxon, je bil sredi leta vreden skoraj 402 milijardi dolarjev, kar je sedem milijard dolarjev več kot pred šestimi meseci. Tržna kapitalizacija proizvajalca priljubljenih iphonov in ipadov je v minulih šestih mesecih medtem zdrsnila za več kot 128 milijard dolarjev na 372 milijard dolarjev. Na tretjem in četrtem mestu sledita računalniški podjetji Google in Microsoft.

Grčija blizu prejemu naslednjega obroka finančne pomoči

Medtem ko je število podjetij, ki se po tržni kapitalizaciji uvrščajo med 100 največjih na svetu, v ZDA od začetka leta naraslo z 39 na 47, je pomen Evrope in Azije upadel. Med 100 najdražjimi je le še 30 evropskih podjetij. V prvi deseterici ni nobenega. Najvišje uvrščeno nemško podjetje, avtomobilski koncern Volkswagen, tako zaseda 60. mesto. Kitajska pa ima v elitni deseterici eno podjetje – Industrial and Commercial Bank of China.

“Brezposelnost, ki v kriznih državah vztraja na visokih ravneh, varčevalni ukrepi vlad in majhna pripravljenost podjetij na investicije so krivi za to, da je gospodarsko okrevanje v območju evra ta čas zelo malo verjetno,” je dejal partner Ernst & Young, Thomas Harms.

Tudi Kitajski ne gre najbolje, saj je število kitajskih podjetij na lestvici upadlo z deset na devet. “Evforije glede Kitajske je za zdaj konec,” je dejal Harms in spomnil na presenetljivo slabe gospodarske podatke iz te države in zaskrbljenost glede stabilnosti tamkajšnjega finančnega sektorja.

Vir: STA

About Author

Anja P.

Anja P.

Related Articles