Finančni trgi

Prispevki

Se bo borzna rast nadaljevala?

Se bo borzna rast nadaljevala?
December 08
09:34 2015

Vlagatelji so trenutno upravičeno nekoliko zmedeni. Po eni strani imamo nadaljevanje lajšanja denarne politike s strani Evropske centralne banke (ECB), po drugi zaostrovanje Ameriške centralne banke s predvidenim dvigom obrestne mere. Kam bodo posledično šli trgi?

Pojdimo lepo po vrsti. ECB je na zasedanju, ki ga je imel v prejšnjem tednu, podaljšal program QE še za pol leta, to je do marca 2017, obenem pa je znižal depozitno obrestno mero za 0,1 odstotka (obrestna mera ki jo imajo banke pri ECB za hrambo denarja). To pomeni, da se bodo še dodatno znižale bančne obrestne mere in s tem pocenila posojila, hkrati pa še bolj znižale obresti na depozite. Vendar pa ECB z omenjenimi ukrepi še vedno ni povsem zadovoljil pričakovanj vlagateljev. Ti so pričakovali še več, to je povečanje zneska mesečnega odkupa obveznic (trenutno je ta 60 milijard evrov) poleg tega pa tudi večje znižanje depozitne obrestne mere.

Posledično je evro proti dolarju porasel za dva odstotka, evropski trgi pa so se obarvali rdeče.  Pri tem so jo zlasti slabo odnesli izvozniki, ki jim sicer nizek tečaj evra najbolj koristi.

Kaj pa Amerika?

Na drugi strani luže pa se 16. decembra na zasedanju Ameriške centralne banke (FED) pričakuje dvig obrestne mere, trenutno terminske pogodbe kažejo na 79% možnost, da se dvig v resnici zgodi. Načeloma so dvigi obrestnih mer pospremljeni z negativnimi reakcijami na delniških trgih, vendar ni nujno,da bo tako tudi tokrat. Pričakovanja so namreč že vgrajena v delniške tečaje in ti se, vsaj v Ameriki, gibljejo blizu vrhov. Po drugi strani pa bo prvi dvig obrestne mere po devetih letih končno znak, da je ameriško gospodarstvo dovolj močno, da se lahko sooči z višjimi obrestmi in zato tudi pozitiven signal za ostale trge. Tako verjetno ob dvigu niti ni za pričakovati kakšne burne reakcije, vsaj  na razvitih delniških trgih ne. Pri tem jo bodo mogoče slabše odnesli le nekateri razvijajoči se trgi, še zlasti tisti, ki imajo veliko posojil nominiranih v dolarjih.

Za brezplačen sestanek, kjer vam bodo naši analitiki svetovali,  kam je v tem trenutku smiselno investirati in česa se izogibajte,  kliknite tu in se prijavite preko kontaktnega obrazca.

V zvezi s tem se pojavljajo tudi namigi, da ECB ni udarila z vsemi topovi, saj zaradi predvidenega FED-ovega dviga ni hotela preveč znižati tečaja evra. Če bi evro padel prenizko oziroma dolar zrasel previsoko, bi namreč lahko postavil pod vprašaj dvig obrestnih mer v Ameriki. Z drugimi besedami, centralni banki sta delovali usklajeno, čeprav bosta šli vsaka v svojo smer. Povsem možno pa je, da bo do zgoraj omenjenih dodatnih ukrepov prišlo že na kakšni izmed prihodnjih sej ECB-ja.

Zaradi navedenih razlogov še vedno ostajamo optimisti za borzne trge, še zlasti pa za evropske trge. Pri tem so glavni razlogi za nadaljnjo rast Evrope program QE, nizek tečaj evra in pa nizka cena surovin, kar vse dviguje konkurenčnost evropskim podjetjem.

 

About Author

Primož Hočevar

Primož Hočevar

Related Articles