Finančni trgi

Prispevki

DNEVNIK TRGOVALCA: Primer uspešnega trgovalnega posla!

DNEVNIK TRGOVALCA: Primer uspešnega trgovalnega posla!
December 02
09:36 2015

Spodaj vam zopet predstavljamo primer uspešnega posla trgovalca Martina Juga. Podobne primere poslov objavljamo v rubriki DNEVNIK TRGOVALCA, kjer Martin trguje po vzoru Dobre strategije, dober začetek.

Metodologija izbire posameznih delnic je za vsak posel enaka in je naslednja. Delnice izbiram preko iskalnika delnic na naslednjem naslovu: www.finviz.com. Na omenjenemu iskalniku je približno 7000 delnic. Teh 7000 delnic filtriram preko dveh parametov oziroma filtrov. Uporabljam filter oziroma parameter o donosnosti (performance) in tržno kapitilizacijo. Po tej filtraciji mi iskalnik prikaže podatke na podlagi zgoraj omenjenih filtrov.

Zgodil se je črni labod, nekdo je celo bankrotiral ...

Iz 7000 delnic omejim iskanje na približno 200. Izmed teh 200 delnic izberem posamezne delnice na podlagi naslednje strategije. S pomočjo grafičnega prikaza cen oziroma pregleda grafov teh 200 delnic izberem posamezne delnice, pri katerih se je pojavil t.i. break out oziroma  nenaden porast  cene, katera porast cene je bila podprta z izdatnim porastom volumna. Prav tako je pomembno oblikovanje tehničnih vzorcev na sami delnici, kar dodaja na sami verjetnosti prihodnje rasti delnice oziroma priča o vzpostavitvi t.i. kratkoročnega momentuma. Izbrane delnice nato vstavim v kvantitativni model in sami rezultati modela mi določijo, katere delnice imajo potencial.

NSC (po vzoru Dobre Strategije):

Delnica se pojavila na mojem radarju dne 9. novembra po tem, ko je eksplodirala višje ob povečanem volumnu. Ocenil sem jo z 17 točkami, kar jo umešča v drugo kategorijo. Postavil sem dve nakupni naročili in sicer polovico pozicije na 38% povratka in drugo polovico na 50% povratka. V delno pozicijo sem prišel naslednji dan dne 10. novembra pri ceni $86.07. Nato je vrednost delnica nadaljevala višje in po nekaj trgovalnih dneh sem odstranil drugo nakupno naročilo. Delnici sem pustil, da malce »zadiha« in pobral dobičke z limit naročilom dne 20. novembra pri ceni $98.25. Prodajno limit naročilo sem postavil v skladu z Fibonaccijevim extensnom (100%). Na sliki se lepo vidi primer uporabe omenjenega orodja ter da tej nivoji delujejo, oziroma obstaja neka večja verjetnost, da se bo cena delnice približala tem nivojem kot pa k neki drugi ceni.

unnamed

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce