Finančni trgi

Prispevki

FED, delniški trgi in zlato

FED, delniški trgi in zlato
April 26
08:59 2012

Ben Bernanke se je včeraj na FOMC konferenci izognil vprašanju o novih ukrepih monetarne politike (QE3).

Odgovoril je, da bo centralna banka še vedno podpirala gospodarsko rast z nizkimi obrestnimi merami in da je za vnovično agresivno monetarno politiko potrebno poslabšanje makroekonomskega stanja ZDA. Glede inflacije so napovedi FED-a za 2012 nižje od 2%, kar je tudi njihova ciljna inflacija.

Trenutno se člani odbora v večini še vedno strinjajo glede ukrepov, saj jih je za takšno monetarno politiko glasovalo 9, proti pa samo eden. Je pa Bernanke pojasnil, da ZDA trenutno nima deflacije, kot je to doživela Japonska po zlomu leta 1990 in zato dodatnih nenavadnih ukrepov ni za pričakovati (čeprav jih že izvajajo od same krize naprej...).

Dotaknil se je tudi tveganj fiskalnega stanja države, ki imajo lahko negativne vplive na prihodnjo gospodarsko rast.

Glede vprašanja "prevelikih podjetij, ki bi se jih kar tako pustilo propasti" (To Big To Fail) FED pripravlja ukrepe, s katerimi bi omogočili normalen stečaj zelo velikih podjetij (tudi bank), ne da bi ta ogrozila celotno stabilnost sistema. To bodo storili s čim hitrejšim prehodom na Basel III direktivo in dodatnimi stresnimi testi, dodatno pa naj bi to težavo reševal nov zakon (Dod-Frank act).

Konec "operacije Twist", s katero FED kupuje dolgoročne državne obveznice in prodaja kratkoročne, naj ne bi močno vplival na obrestne mere. Prav tako pa FED meni, da še ne morejo "napovedati zmage" in začeti dvigovati obrestne mere, da se ne bi (znova) pojavil kakšen špekulativni balon na trgu, saj je gospodarstvo enostavno preveč krhko oz. nestabilno.

Kaj to pomeni za delniške trge, je vprašanje, na katerega bi vsi želeli imeti odgovor.

V FOMC poročilu je bilo med drugim tudi omenjeno, da ameriško gospodarstvo raste po pričakovanjih (malce so povišali napoved za rast BDP v 2012), vendar pa obstajajo večja zunanja tveganja (beri EU) in tudi notranja, ki pa bolj vplivajo na daljše obdobje (beri fiskalno stanje ZDA). Kratkoročno je povišanje napovedi rasti BDP za 2012 pozitivno za delniške trge, vendar pa omemba večjih tveganj še vedno vliva strah v kosti investitorjev.

Operacija Twist (junija 2012), ki se bliža koncu, naj ne bi imela učinka na obrestne mere, medtem ko to ne velja za na delniške trga - vsaj če pogledamo, kaj je bilo ob koncih prejšnjih kvantitativnih sproščanjih (QE) FED-a.

Na spodnji sliki lahko vidimo, da je tik pred koncem QE in QE2 delniški indeks S&P500 najprej dosegel lastne vrhove, nato pa doživel padec. Če se bo zgodba ponovila tudi letos, lahko pričakujemo rast delniških trgov še kakšen mesec, nato pa večje padce cen delnic.

Realne obrestne mere (obrestna mera na npr. 10-letni državni obveznici, zmanjšana za inflacijo) so vedno bolj negativne, kar 'sili' investitorje k vedno bolj špekulativnim naložbam (tiste, ki so bolj tvegane in imajo višji pričakovan donos).

Investitorji to pravzaprav počnejo, ker ne želijo imeti negativnih realnih donosov (ob nakupu obveznic ali depozitih na banki), ampak želijo vsaj premagovati inflacijo. Z vedno bolj negativnimi realnimi obrestmi pa je to vedno težje početi, saj je trenutna realna obrestna mera na 10-letni obveznici -0,3% (na 5-letni obveznici pa celo -1,16%).

Negativne realne obrestne mere lahko povzročijo nastanek špekulativnih balončkov (npr. tehnološki balon in predvsem nepremičninski balon v ZDA) in povzročajo rast cen surovin in plemenitih kovin. Cena zlata v povprečju pade za malce manj kot 1%, ko so realne obrestne mere (1-letne ali 3-mesečne) pozitivne. Ko pa so 1-letne (ali 3-mesečne) realne obrestne mere negativne, pa cena zlata v povprečju naraste za približno 10% (na leto).

Ali bo zaradi tega cena zlata (in srebra) še močno narasla v 2012?

(P.S.: nisem v kampu ljudi, ki menijo, da bo zlato naraslo na 5.000$, zaradi takšnih in drugačnih manipulacij in "ne-vem-kakšnih" razlogov. Če se vpliva ne da pokazati na podatkih, potem to zame ni dovolj dober razlog za nakup/prodajo.)

(P.S.S.: nikomur ne priporočam nakupa fizičnega zlata - zaradi stroškov in drugih težav, ki z nakupom nastanejo. Rajši uporabite druge načine (terminske pogodbe, ETF-i, opcije) za nakup. In pozor! Cena zlata je zelo volatilna - pade lahko za 30% v nekaj mesecih, zato bodite pripravljeni hitro odreagirati ob spremembah na trgu!).

 

Včeraj je Velika Britanija (še) uradno znova vstopila v recesijo.

Negativni makroekonomski podatki so prispeli tudi iz ZDA, saj je prodaja na drobno v marcu upadla za 1,1% (pričakovala se je rast za 0,6%). Indikator, ki meri trenutno makroekonomsko stanje glede na pričakovanja analitikov (CitiGroup Economic Surprise Index - CESI), je padel v negativno območje, kar pomeni, da so zadnje čase podatki vedno bolj negativni oz. so analitiki postali preveč optimistični.

Delniški trgi so v času negativnega indeksa presenečenj CESI (natančneje, ko je CESI padel pod 0) imeli močno nižje donose, kot pa v časih, ko je CESI pozitiven (oz. je naraščal).

Danes se ob 14:30 pričakujejo podatki o zahtevkih za brezposelnost v ZDA in ob 16:00 rast prodaje nepremičnin v ZDA.

About Author

Luka Gubo

Luka Gubo

je kvantitativni analitik pri podjetju Finančni Trgi d.o.o. in upravljavec sklada FT Quant, in ima dolgoletne izkušnje na področju razvoja kvantitativnih modelov in investicijskih strategij. Njegov fokus je implementacija ugotovitev priznanih svetovnih akademikov v prakso, kar pomeni razvoj investicijskih pristopov, ki imajo visoke tveganju prilagojene donose. Zagovarja popolno transparentnost delovanja in čim bolj sistematično odločanje v investicijskem procesu. Za slovenske medije je pogosto vir informacij ali v obliki posvetov ali pisanja prispevkov in kolumn. Njegovi prispevki in komentarji so bili objavljeni v vseh večjih slovenskih medijih (Planet Siol.net, 24ur.com, Delo, Dnevnik, Finance, RTV Slo, Radio Slovenija, Val202, idr.)

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce