Finančni trgi

Prispevki

FED namignil na dvig obrestnih mer

FED namignil na dvig obrestnih mer
March 20
07:56 2014

Namigi iz strani Ameriške centralne banke (FED), da je v naslednjem letu na vidiku dvig obrestnih mer, je med včerajšnjim trgovanjem na newyorški borzi cene delnic in zlata pognal nižje, medtem ko so se cene obveznic povišale.

Centralna banka je sicer na glasovanju pričakovano potrdila znižanje obsega mesečnega odkupovanja obveznic, za 10 milijard dolarjev, na 55 milijard dolarjev.

Sodeč po izjavi predsednice centralne banke Janet Yellen, naj bi se zmanjšanje obsega odkupov zgodilo še v prvi polovici letošnjega leta.

Indeks Dow jones je tako včeraj izgubil 0,7% vrednosti in dan končal pri 16,222.17 točke. Širši indeks S&P 500 je padel za 0,6% na 1,860.77 točke, enak odstotek je izgubil tudi tehnološki indeks Nasdaq, ki je trgovalni dan končal pri vrednosti 4,307.60 točke.

Nov val optimizma na borzi po govoru prve dame FED-a

Pričakovanja o višjih obrestnih merah so povzročila rast cen delnic finančnih družb kot sta Citigroup in Bank of Ameriica.

Najbolje so se včeraj odrezale delnice družbe KB Home, ki je trenutno peto največje ameriško podjetje za izdelavo hiš. Delnice so po objavi odličnih poslovnih rezultatov družbe, pridobile 6% vrednosti.

Včeraj je podatke o svojem poslovanju v zadnjem četrtletju objavilo tudi tehnološko podjetje Oracle. A kljub rasti prihodkov, rezultati družbe niso uspelo zadovoljiti pričakovanj vlagateljev, zato je cena delnic družbe padla za 0,7%.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce