Finančni trgi

Prispevki

Kako prepoznati on-line nateg v 60 sekundah?

Kako prepoznati on-line nateg v 60 sekundah?
May 07
13:01 2014

Na naš elektronski naslov dobimo veliko vprašanj o različnih finančnih produktih, ki se predstavljajo za zlate jame. Objavljamo vprašanje bralca, ki ga na konkretnem primeru zanima, na kakšen način preveriti veredostojnost in kredibilnost posameznega finančnega produkta. Objavljamo celotno prošnjo:

"Pri brskanju po internetu velikokrat naletim na takšne in drugačne spletne strani, ki ponujajo preko online investiranja bujne finančne rezultate na kratke roke!

Vendar se zavedam, da na internetu najdeš več tako rekoč SPAM-a kot pa tisto kar dejansko deluje iz tega me zanima kako se lahko posaznik/ca prepriča, da gre za pošteno spletno stran brez sra...! Ker verjamem, da lahko podate kakšno koristno informacijo bi vas prosik za kakšen članek na to temo!  Za vpogled prilagam tudi URL naslov ene izmed mnogih spletnih strani:

https://euroinvestonline.com/"

Takšnih in podobnih strani je na spletu malo morje. Prav zato vam bomo v nadaljevanju članka predstavili nekaj osnovnih korakov, ki vam bodo hitro pomagali prepoznati, ali na prvi pogled sanjska priložnost kaže sumljive znake potencialne prevare ...

1.Spletna stran euroinvestonline.com se pohvali z obstojem nekaj mesecev, zaradi česar ne moremo ravno govoriti o kredibilni in zaupanja vredni strani. Kako preverite datum registracije domene?

Na domeni www.whois.com lahko preverite osnovne podatke http://www.whois.net/whois/euroinvestonline.com o strani. Domena je bila ustvarjena nekaj mesecev nazaj in je rezervirana zgolj za leto dni.

2. Metode nakazovanja denarja: Plačilne metode Liberty Resrve, E-gold ,Webmoney in ostale podobne eksotične metode nakazovanja omogočajo prejemniku sredstev, da lahko ostane neodkrit. Poleg tega si prav tako lastijo visoke provizije (tudi 10 in več odstotkov celotnega zneska), kar je za resna investicijska podjetja nesprejmljivo. Dotična spletna stran denimo ne omogoča nakazovanja preko bančnega transferja, ki je sicer za pošiljatelja znotraj SEPA sitema v večini primerov najcenješi. Ima pa slabo stran za prejemnike sredstev - zahteva namreč podatke o prejemniku denarja.

3. Kdo stoji za finančnim produktom? Na spletni strani smo zasledili zgolj podatek, da sredstva upravlja ekipa euroinvestonline strokovnjakov. Konkretnih imen ali podjetij ne najdemo. Kar priliva še dodatno olje na ogenj pa je, da je kontakt možen samo preko online obrazca.

euroinvest

4. Višina donosov - 140% po 3 dneh se sliši odlično! Dejstvo je namreč, da je z uporabo maksimalnih finančnih vzvodov in posebej pri manjših vsotah možno prav vse, tudi doseganje teh na prvi pogled neverjetnih številk. Vsekakor pa dolgoročno doseganje takih rezulatov ni možno oziroma je zelo malo verjetno. Za primer si vzemimo enega najboljših trgovalcev na svetu Paul Tudor Jonesa, ki je leta 1987 ustvaril preko 200%, toda v enem letu. Ta rezultat še vedno velja za enega boljših dosežkov upravljavcev večjih hedge skladov.

VIDEO: Kako prepoznati potencialno finančno prevaro?

 

5. Če pogledate reklame, ko denimo vpišite v googlu besedo forex, najdete izjemno veliko število oglasov, ki so milo rečeno sumljivi. V finančnem svetu v večini primerov velja, da priložnost ne najde nas (po možnosti taka, ki je le za zaprt krog ljudi), ampak mi njo. Pravi investicijski in donosni programi se namreč ne oglašujejo po googlu, ker poleg ustrezne zakonodaje in regulative to v prvi vrsti ne smejo početi, poleg tega je glavni cilj poiskati močno kapitalsko podprte in poučene investitorje, ki pa jih zagotovo ni moč najti prek spletnih brskalnikov.

secretDejstvi, ki spremljata potencialne prevare v obliki on-line visoko donosnih programov (seveda v kolikor se s sredstvi v resnici trguje):

- nepreglednim investicijskim programom se rado predloži ponarejene trgovalne rezultate

- na vsak način se želi skriti provizijo, ki jo upravljavec prejema glede na količino trgovanja. V večini primerov gre tako za namerno prekomerno trgovanje (t.i. overtrading), ki je pogosto skrit za imenom skalpiranje in od katerega imata veliko korist tako upravljavec kot tudi brokerska hiša, medtem ko investitor ponavadi zaradi tega ostane brez večjega deleža vloženih sredstev.

6. Vsak ponujen finančni produkt MORA biti reguliran s strani pristojnih nadzornih institucij. Če je brokerska hiša regulirana s strani pomembnejših nadzornih agancij v matični državi, je to lahko dober znak, seveda pa mora biti tudi država 'nesumljivega' porekla. Ker je trg izjemno specifičen soliden (a ne dober), nadzor trenutno izvajata le angleška in ameriška agencija za nadzor vrednostnih papirjev (FSA UK in NFA).

Vse ostale regulativne agencije bolj ali manj niso dorasle naprednim tehnikam manipulacij iz strani brokerskih hiš. Kot pa lahko opazimo, nam pregled po oglasih na googlu najde obilo brokerskih hiš, ki so regulirane v eksotičnih državah. Ravno pri teh je potrebno biti še posebej previden!

OPOMBA: Če imate dodatno vprašanje na to temo in vas zanima če je produkt za katerega se zanimate varen in potencialno donosen nam pišite na urednistvo@financnitrgi.com ali nas poklicite na 0590 33 240.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce