Finančni trgi

Prispevki

Kdo in kaj sploh je amreiška centralna banka (FED)?

Kdo in kaj sploh je amreiška centralna banka (FED)?
April 14
18:46 2009

Ameriška centralna banka ( U.S. Federal Reserve System FED)

Ameriška centralna banka je verjetno najvplivnejša centralna banka na svetu, saj je dolar prisoten pri skoraj 90% vseh svetovnih valutnih transakcijah. Politika Feda ima tako velik vpliv na večino svetovnih valut.

Skupina, ki znotraj Feda odloča o monetarni politiki se imenuje federalni komite za operacije na odprtem trgu (FOMC). Ta je sestavljen iz sedmih guvernerjev iz odbora guvernerjev ter pet predsednikov iz 12 rezervnih bank.

FOMC se sestane osemkrat na leto. Na začetku sestankov osebje Fed-a predstavi trenutno stanje in predvidene razmere na trgu v gospodarstvu in financah v t.i. Zeleni knjigi (Green book).

V Bež knjigi (Beige book) so podani podatki o podrobnem aktualnem stanju v gospodarstvu v vsakem od dvanajstih okrožij Federalnih rezervnih bank. Podatki so pripravljeni dva tedna pred sestankom.

V Modri knjigi (Blue book), ki je strogo zaupna, osebje predstavi alternativne kratkoročne rasti denarnih agregatov in z njimi povezane obrestne mere federalnih rezerv. Ponavadi so predstavljene tri variante.

Opcija A določa višjo denarno rast  ter nižjo obrestno mero, opcija B določa rast denarja v tolikšni meri, da se ohrani obstoječa obrestna mera in opcija C pri kateri se odločijo za nižjo denarno rast ter višjo obrestno mero.

Člani FOMC te možnosti preučijo ter podajo svoja mnenja, potem pa skupaj s predsednikom FOMC oblikujejo smernico, ki je posredovana upravniku računa trgovalnega pulta v newyorški Federalni rezervni banki. Ta načrte za dnevne operacije na odprtem trgu oblikuje v posvetu z vsaj enim članom FOMC, osebjem newyorške Federalne rezervne banke in odborom guvernerjev. Vsi člani so o predvidenih ukrepih upravnika takoj obveščeni.

Cilj ameriške centralne banke je dolgoročna stabilnost cen ter vzdržna gospodarska rast.

Predsednik ameriške centralne banke je Ben Bernanke, ki je nasledil Alana Greenspana januarja leta 2006. Pogledi Bernankeja so drugačni od Greenspana. Bernanke verjame v ciljno inflacijo ter opravičuje tiskanje denarja v izogib deflaciji. Prvič po dveh desetletjih je na čelu FED a akademik, ki se bolj osredotoča na matematične in ekonometrične modele pri predsedovanju Feda.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce