Finančni trgi

Prispevki

Plačajo ti, da kupiš nafto!

Plačajo ti, da kupiš nafto!
January 19
08:17 2016

Nafta je postala v ZDA tako pogosta in poceni, da vsaj en kupec že pravi, da za določeno vrsto nafte nizko kakovosti, ne bi odštel skoraj nič.

Družba Flint Hills Resources LLC, ki je veja industrijskega imperija bratov Koch, je dejala, da je pripravljena za sod nafte iz Severne Dakote, ki je znana po visoki vsebnosti žvepla plačati le 1,5 dolarja za sod. Pred tem je znašala cena nekaj časa celo -0,5 dolarja. Cena omenjene nafte je pred letom dni znšala še 13,5 dolarja za sod, medtem ko ste morali za sod v januarju leta 2014 odšteti kar 47,6 dolarja.

Čeprav je praktično ničelna cena posledica pomanjkanja plinovodnih zmogljivosti in gre za posebej nizko kakovostno nafto, pa vseeno kaže na dejstvo kako hudo je trenutno stanje na ameriškem naftnem trgu. Ameriške primerjalne cene nafte so se v zadnjih 18 mesecih znižale za 70 odstotkov in so prejšnji teden prvič po 12 letih zdrsnile pod raven 30 dolarjev za sod.

Cene nafte za kratko pod 30 dolarjev za sod, Rusija v težavah

"Dejati proizvajalcem, da morajo plačati za odvoz njihove nafte, jim vsekakor daje cel kup spodbud za ustavitev svojih vrtin," je glede cen nafte nizke kakovosti dejal predsednik družbe Lipow Oil Associates LLC, Andy Lipow.

Predstavnik družbe Flint Hills, Jake Reint je dejal, da so ceno na spletni strani popravili potem, ko je bila nekaj časa po pomoti objavljena kot negativna. Cene, ki jih objavljajo družbe, kot so Flint Hill in Plains All American Pipeline LP, se uporabljajo kot merodajne in služijo kot referenca za desetine različnih vrst surove nafte proizvedenih v ZDA.

Plains All American ima trenutno zelo nizke cee za dve vrsti ameriške nafte slabe kakovosti: South Texas Sour ima ceno 13,25 dolarja na sod, medtem ko ima Oklahoma Sour ceno 13,5 dolarja na sod.

Kanadski Bitumen

Nafta z visoko vsebnostjo žvepla iz vrtin v Severni Dakoti predstavlja le manjši del proizvodnje v omenjeni zvezni državi, saj je na dan načrpajo manj kot 15,000 sodov. Mnogo višjo proizvodnjo ima nafta z nizko vsebnostjo žvepla iz skrilavca v zahodnem delu države, ki je načrpajo že za 1,1 milijona sodov na dan.

Za različne vrste nafte določajo ceno po njihovi kakovosti in stroških transpota v rafinerije. Nafta z visoko vsebnostjo žvepla ima običajo nižjo ceno, ker jo lahko obdelajo le v obratih z primerno opremo za odstanjevanje žvepla. Proizvajalci in rafinerije zelo pogosto mešajo različne kakovosti nafte, da dosežejo željene mešanice, cene za različne sestavine pa lahko padajo in rastejo glede na trenutno stanje gospodarstva.

Družba Enbridge Inc je že v letu 2011 po svojih cevovodih prepovedala transport nafte z visoko vsebnostjo ževepla iz Severne Dakote, kar je tamkajšnje proizvajalce prisililo, da se morajo za transport svoje nafte zanašati na dražji prevoz z tovornjaki oziroma vlaki.

Trpijo pa tudi proizvajalci izven ZDA. Cena za sod Kanadskega bitumna - goste lepljive snovi, se je prejšnji teden znižala na le 8,35 dolarja, medtem ko je znašala še pred dvemi leti kar 80 dolarjev.

Negativne cene energentov so sicer redke, a so se že dogajale. Tako so naprimer lani v Kanadi z propanaom kar tri mesece trgovali negativno. Rafinerije včasih nekomu plačajo, da se znebijo nezaželjenih proizvodov, kot so žveplo in naftni koks in si tako sprostijo prostor. Vseeno pa gre v obeh primerih za stranska proizvoda, medtem ko je nafta naravna surovina.

About Author

Miha Furlan

Miha Furlan

je diplomirani manager in dolgoletni sodelavec Finančnih Trgov, dober poznavalec finančnega sveta in avtomobilizma. Je tudi član Društva Finančnikov Slovenije.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce