Finančni trgi

Prispevki

Obresti gor, kam pa borze?

Obresti gor, kam pa borze?
April 21
15:44 2011

Iz vprašanja prispevka novinarja Financ 'Kje poznavalci vidijo priložnost za borzni zaslužek'?

Luka Gubo, Finančni Trgi:

"Razmere na trgih ta hip niso preveč rožnate za iskanje priložnosti za vlaganje. Večina delniških trgov je precenjenih, obresti na obveznicah razvitih držav so prenizke, da bi se splačalo vlagati.

Priložnosti vidim le še v izbiri posameznih podjetij z zdravo bilanco in veliko pričakovano rastjo dobičkov.

Preprost model donosov ameriškega indeksa S & P 500, narejen iz Shillerjevega razmerja P/E, ki uporablja 10-letne povprečne dobičke, nam kaže, da bodo v prihodnjih 10 letih povprečni donosi približno tri odstotke na leto.

Obresti na "varnih" slovenskih bankah so višje, torej naložba v ameriške delniške indekse odpade. Podobno je tudi drugje po svetu, dolgoročni pričakovani donosi so razmeroma majhni.

Inflacija in obresti – Izbiramo lahko med kolero in kugo

Državi, kjer (poleg nekaterih severno-afriških držav) življenje ne poteka optimalno, to sta Japonska in Slovenija, pa kljub temu kažeta veliko možnosti za srednje- do dolgoročnejše vlaganje.

Zaradi visokih cen nafte lahko pričakujemo upočasnitev gospodarske aktivnosti razvitejših držav.

Na upočasnitev rasti EU bo prav tako znova vplivala kriza držav PIGS (Portugalske, Irske, Grčije in Španije), saj se težav niso znebile, le preložile so jih za nekaj mesecev. Ameriško gospodarstvo je v podobnem položaju, kot je bila Japonska leta 1990.

Po poku velikega nepremičninskega balona sta se obe državi znašli v ciklu zmanjševanja finančnega vzvoda."

Več si preberite na finance.si ...


About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce