Finančni trgi

Prispevki

Tipični profili trgovcev, kam bi se uvrstili?

Tipični profili trgovcev, kam bi se uvrstili?
April 07
08:32 2012

Trg terminskih pogodb in valut je prostor za različne osebnosti in profile trgovcev, obenem pa je poln nevarnosti, ki grozijo posamezniku. V osnovi je največja komponenta pri oblikovanju profila posameznega trgovca njegov karakter in s tem povezana naklonjenost k tveganju, želja po zaslužku in finančni vložek.

Skupaj s posameznikovim trgovalnim profilom sovpadata trgovalna strategija in sistem nadzora tveganja. Vsak posameznik mora ugotoviti, kakšen način trgovanja mu ustreza in se podlagi tega odločiti za določeno trgovalno strategijo. Na teh trgih obstajajo v grobem ločimo med 3 skupinami trgovcev:

1. Dnevni trgovci

Dnevni trgovci ciljajo na dobičke med 10 do 100 pipi oziroma tiksi (najmanjša enota premika) ter so pri izbiri svoje vstopne pozicije izjemno pazljivi. Imajo natančno dodelane trgovalne strategije, ki se jih dosledno držijo, strategije ciljajo na večje dobičke in upoštevajo več faktorjev, ki vplivajo na trg.

traders6-stock-market-galleryZaradi izjemno nepredvidljivega dogajanja morajo biti vedno prisotni pred zaslonom. Seveda s 100% koncentracijo.

Drugi pomemben vidik dnevnih trgovcev je čas. Dnevni trgovci svojo pozicijo zaprejo pred zaprtjem trgov (terminske pogodbe). Če pa se cena ne giblje v njihovo smer, zapirajo ze po nekaj minutah.  Zato je pri dnevnem trgovanju pomembno dvoje - da imamo čas in se s trgovanjem profesionalno ukvarjamo ter dobro izoblikovan sistem denarnega upravljanja. Za trgovanje v večini uporabljajo tehnično analizo oziroma analizo premikov cene. Izogibajo se pomembnih ekonomskih objav, ker so preveč nepredvidljive.

2. Pozicijski trgovci

Pozicijski trgovci svoje pozicije držijo odprte več dni in so na ta način podvrženi večjemu tveganju. traders_1Posledično uporabljajo večje kritje (oziroma manjše finančne vzvode), praviloma okoli 1:1 ali 2:1.Tako velika nihanja lahko trg doseže šele po parih dneh ali tednu.
Po drugi strani pa se v določenih situacijah na trgu izpostavljajo z večjim tveganjem. Zasledujejo dobičke med 50 do 1000 pipi/tiksi Ta vrsta trgovcev daje večji poudarek na temeljno analizo kot dnevni trgovalci, a pri vsem skupaj še vedno močno upoštevajo tehnično analizo.

3.Skalperji

Skalperji so trgovalci, ki iščejo majhne priložnosti - lahko izvedejo tudi po več potez v več v eni uri. Ta način trgovanja je izjemno zahteven, saj zaradi velikanskih stroškov trgovanja (razmerje strošek posla / ciljan dobiček je lahko tudi 1:5), ta način trgovanja dobičkonosno izvajajo le redki vrhunski posamezniki. Seveda je lahko kratkoročno uspešnih veliko skalperjev, a po določenem času se tudi zelo dobri skalperji utopijo v previsokih stroških tega načina trgovanja.

Med tem tipom trgovcev najdemo ogromno amaterjev, ki trgujejo zaradi zabave in želje po konstantnem dogajanju. Skalperji ciljajo na dobičke, ki se raztezajo na intervalu med 10 do 40 pipi ali tiksi. Veliko skalperjev išče trge brez izrazitega trenda, kjer se cena bolj ali manj enakomerno premika v nekem razponu.

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce