Finančni trgi

Prispevki

VIDEO: Na borzah samo še računalniki, ne več ljudje?

VIDEO: Na borzah samo še računalniki, ne več ljudje?
February 26
11:11 2012

V povprečju naj bi na svetovnih borzah kar 7 od 10 trgovalnih potez naredil vnaprej sprogramiran računalnik in ne človek, broker ali kdo drug, ki stavi na rast oziroma padec nekega finančnega instrumenta.

Presenetljiv pa je tudi podatek Michaela Hudsona, priznanega in uglednega profesorja in ekonomista iz Wall Streeta, ki razkriva, da je bil v preteklem letu 2010 povprečni čas držanja delnice 22 sekund, valutnega para pri valutnem trgovanju pa samo 30 sekund.

V zadnjem času pa je veliko govora o tako imenovanem high frequency tradingu – visoko frekvenčnem trgovanju. Gre za obliko trgovanja, ki uporablja superračunalnike in zapletenih algoritmov, izvajanje poslov v mikrosekundah oziroma milijoninkah sekunde.

average-holding-period-in-years-NYSE-stocks

Povprečen čas držanja delnice na NYSE v obdobju 1920-2010; vir: GSR

Ni skrivnost, da je tudi trgovanje tehnologija močno zaznamovala. Če denimo za primer vzamemo t.i. newstrading (trgovanje na novice). Pred petimi let nazaj so trgovalci po objavi neke ekonomske novice na trg vstopali ročno, odzivnost pa se je bolj ali manj merila z minutami in ne sekundami.

Kako lahko izkoristimo visoko-frekvenčno trgovanje v svoj prid  


Če pogledamo anatomijo trgovanja na novice zdaj, se vse odvija avtomatizirano in s svetlobno hitrostjo – boj za ugodno pozicijo in potencialni zaslužek se tako meri v milisekundah.

V spodnjih 2 video prispevkih si lahko vidite precej razumljivo razlago, kaj to dejansko visoko-frekvenčno trgovanje sploh je in zakaj mu nekateri ostro nasprotujejo.

High-frequency trading from Marketplace on Vimeo.

Če še vedno ne razumete, pa si oglejte razlago osmošolca, ki je za svoj šolski projekt izbral razlago pojma High frequency trading. Vredno ogleda!

About Author

Uros B.

Uros B.

je urednik portala Finančni Trgi in finančne revije Alfa. Na borznem parketu je prisoten že vse od leta 2002, ko je svoje prve prispevke objavil na portalu in forumu Vzajemci.com. Aktivno udejstvovanje na področju vzajemnih skladov je nadaljeval v Iliriki DZU, kjer je bil zadolžen za področje trženja vzajemnih skladov. Ker mu raziskovalna žilica ni dala miru, se je znova vrnil v novinarske vode. Kot zunanji sodelavec je sooblikoval vsebino na finančnem portalu Cekin.si., danes pa skrbi za objave aktualnih in zanimivih tematik iz področja osebnih financ na portalu Finančni trgi.

Related Articles

Nova finančna revija ALFA

Naročite se na najbolj informativen tromesečnik za finančne navdušence!

Naročnina na revijo

Prodajne lokacije

Za oglaševalce